GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil einde aan gif in speelgoed

Straatsburg, 14 december 2009 - Er zitten nog teveel kankerverwekkende chemicaliën in speelgoed. De Europese normen voor veilig speelgoed schieten ernstig tekort. De Europese Groenen roepen vanavond de Europese Commissie ter verantwoording.

Uit een recente studie van het Bundesinstitut für Risikobewertung van de Duitse overheid blijkt dat de Europese speelgoedrichtlijn kinderen onvoldoende beschermt tegen policyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Deze PAKs, die als weekmaker worden gebruikt in plastic speelgoed, zijn kankerverwekkend.

"De Duitse onderzoekers troffen in sommige stukken speelgoed een concentratie PAKs aan die honderd maal hoger ligt dan wat zij veilig achten voor kinderen," constateert Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks. "En dat terwijl het heel goed mogelijk is om speelgoed te maken zonder deze gevaarlijke chemicaliën."

De Europese richtlijn voor speelgoed is in 2008 nog herzien. De Europese Groenen pleitten toen tevergeefs voor een totaalverbod op gevaarlijke stoffen in speelgoed. "Het is inmiddels ook voor anderen, zoals de Duitse regering, duidelijk dat de richtlijn tekort schiet. Het is onbestaanbaar dat de Europese Unie in speelgoed duizend maal zoveel PAKs toestaat als in autobanden," aldus Sargentini.

"Ik wil dat de Commissie, ondanks haar demissionaire status, meteen gaat werken aan een aanscherping van de speelgoedrichtlijn. Uitstel valt niet uit te leggen aan bezorgde ouders. Speelgoed moet zo snel mogelijk gifvrij worden."

"Er moet ook een eind komen aan de situatie waarin de speelgoedindustrie zelf haar producten keurt," vindt Sargentini. "Dat moet door onafhankelijke instanties gebeuren. Nu mogen zelfs fabrikanten die al eerder zijn betrapt op het overtreden van Europese veiligheidsnormen zichzelf de CE-markering blijven toekennen. Daarmee wordt consumenten een rad voor ogen gedraaid."




GroenLinks in de Europese Unie