Ingezonden persbericht


PERSBERICHT CALLE TV

Calle Tv: televisie door straatkinderen in Peru, voor U!

Ayacucho, Peru, maandag 14 december 2009

Ayacucho, Peru. Een van de armste steden van Peru. Een stad met het laagste opleidingsniveau van alle steden in Peru. Een stad waarvan de inwoners het zwaarst zijn getroffen door terreurbeweging Lichtend Pad (1970-1992, maar in de jungle nog steeds actief, gefinancierd door cocaïnehandel). Een stad waarin deze oorzaken leiden tot vele problemen. Problemen die ook de kinderen hier hard raken. Op grote schaal mishandelen en misbruiken getraumatiseerde ouders hun kinderen. Dit leidt er vaak toe dat deze kinderen de straat op gaan. Weg van het geweld. Weg van het misbruik. Weg van hun ouders, broertjes en zusjes. Weg. Zonder geld, zonder eten, zonder familie. Zonder vrienden.

In het beste geval komen kinderen die in deze situatie verkeren terecht bij een van de organisaties die er speciaal voor deze kinderen zijn. "Los Cachorros" (of: de welpen, zoals straatkinderen in Peru genoemd worden) is zo'n organisatie. De kinderen krijgen hier in een veilige omgeving te eten, onderdak, psychosociale hulp, ze gaan leuke dingen doen, gaan weer naar school, krijgen huiswerkbegeleiding en er worden allerhande leuke educatieve projecten voor ze georganiseerd. Zo krijgen ze panfluitles, gitaarles, schilder- en knutselles. Een aantal weken geleden is Los Cachorros een nieuw project gestart voor de kinderen: Calle Tv (straat tv).

Calle Tv is een project waarbij de straatkinderen filmpjes maken over hun leven hier in Ayacucho. Zij zingen liederen over hun problemen, maken reportages over feestdagen, over de markt, historische gebeurtenissen, Peruviaanse gerechten, het leven op straat, klederdracht en nog veel meer! De kinderen leren hierdoor te filmen, te acteren, te presenteren en te regiseren. Ze leren meer te onderzoeken over de onderwerpen waarover ze een reportage maken en zich te focussen op een project. Het verhoogt hun eigenwaarde aanzienlijk. Maar het mes snijdt aan twee kanten: U krijgt door te kijken op www.CalleTv.nl een inkijk in een andere wereld met een geheel andere cultuur, andere problemen en andere schoonheden. Een wereld die niet altijd even mooi is, maar wel altijd even interessant.