Ingezonden persbericht


SP Tilburg


SP wil beter en eerlijker beheer van leegstaand vastgoed in Tilburg

De op handen zijnde Wet Kraken en Leegstand voegt volgens de SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad niks toe aan het gemeentelijk beleid om leegstand te bestrijden. De socialisten roepen het college van Tilburg dan ook op om uit te spreken dat de Wet Kraken en Leegstand een onnodige wet is die niet te handhaven is. Ook wil de SP dat het college het Tilburgse beleid inzake leegstand en kraken niet aanpast op grond van deze wet. Wel zou volgens de socialisten moeten worden bekeken -gemeentelijk en landelijk- of een uitbreiding van de mogelijkheden voor bestrijding van leegstand wenselijk en nodig is, zoals het financieel of fiscaal aanpakken van in gebreke blijvende eigenaren.

De SP heeft daarnaast een voorstel ingediend voor een eerlijker en beter beheer van leegstaande panden in de stad. Doel van de socialisten: Zonder winstbejag op een maatschappelijke manier leegstaand vastgoed tijdelijk beheren en buurtcohesie vergroten. SP-raadslid Hans Kokke: "We krijgen veel klachten van antikraak-bewoners die een slechte deal hebben gesloten met berijven als Camelot en Ad-hoc. Daa wilden we iets aan doen."

Voordelen van "eerlijk beheer" zijn volgens Kokke dat huurders en verhuurders beiden gelijkwaardige rechten en plichten hebben die democratisch zijn bepaald en statutair zijn vastgelegd en die geen grondwettelijke rechten aantasten. Volgens Kokke nemen huurders daarnaast hun maatschappelijke verantwoordelijkheid doordat ze de verplichting aangaan vrijwilligerswerk in hun buurt te verrichten: "Daardoor wordt hun binding met het pand en de buurt vergroot en zullen zij zich inspannen voor een goed beheer van het pand. De waarde van het pand zal stijgen doordat de kwaliteit van zowel het pand als de buurt waarin het zich bevindt verbetert."

In Breda is sinds kort een organisatie actief die zich op ideële grondslag en zonder winstbejag bezighoudt met beheer van vastgoed. De naam van de organisatie is dan ook Eerlijk Beheer. Het voorstel van de SP zal in januari in de raadscommissie Fysiek worden besproken.