Gemeente Rhenen


Rhenen stelt gebiedvisie Grebbeberg vast

12 november 2009 - Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben ingestemd met de integrale gebiedvisie voor de Grebbeberg. In deze gebiedvisie kiest de gemeente voor het behoud van cultuurhistorie en Ouwehands Dierenpark op de Grebbeberg.

Naar aanleiding van de gebiedvisie gaat de gemeente onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het verplaatsen van sportcomplex Candia. Bij een positief resultaat van dit onderzoek zal zij de vrijkomende grond beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van Ouwehands Dierenpark.

Hiermee komt er ook zicht op een oplossing voor het parkeerprobleem dat na 2014 ontstaat voor de dierentuin. Op 15 december a.s. wordt de gebiedsvisie behandeld in de gemeenteraad.

Eind vorig jaar is de gemeente gestart met het proces om te komen tot een integrale visie op de Grebbeberg. De Grebbeberg heeft een unieke plaats in de vaderlandse geschiedenis en is een beeldbepalend element voor de gemeente Rhenen.

Aanleiding is dat er op de Grebbeberg verschillende zaken tegelijkertijd spelen, waar ook veel partijen bij betrokken zijn.

Het programma Grebbelinie, de herstructurering van de N225, het parkeerprobleem van Ouwehands Dierenpark en de woningbouw bij Vogelenzang zijn hier maar enkele voorbeelden van. Doel van de visie is deze zoveel mogelijk in samenhang met elkaar te brengen.

Bij het opstellen van de gebiedvisie zijn, naast Het Utrechts Landschap en Ouwehands Dierenpark, belanghebbende organisaties, bedrijven, raadsleden en bewoners van de Grebbeberg betrokken. Het project is van begin tot einde uitgevoerd in nauwe samenwerking met de provincie Utrecht.

Icoon van Rhenen

De ambitie van de gemeente Rhenen is de Grebbeberg met haar kernkwaliteiten duurzaam te behouden voor de toekomst. De Grebbeberg is een icoon voor Rhenen en moet dit blijven.

De cultuurhistorische waarden uit verschillende tijdlagen en haar plaats in de vaderlandse geschiedenis staan op de Grebbeberg voorop. Ouwehands Dierenpark is waardevol voor Rhenen.

Voor deze twee waarden moet ruimte zijn en blijven op de Grebbeberg. Het streven is ze, in samenhang met de natuur, duurzaam tot hun recht te laten komen.

Voor de natuurwaarden stelt de gemeente zelf geen extra ambitie maar bevestigt zij de landelijke opgaven die er liggen voor de Grebbeberg.

Ook de woonfunctie dient gewaarborgd te blijven. Ontwikkelingen die ten koste gaan van de ruimtelijke kwaliteit van de Grebbeberg zijn niet aan de orde.

Onderzoek naar verplaatsing sportpark

Eén van de aanleidingen om de gebiedsvisie op te stellen, is het parkeerprobleem dat in 2014 zal ontstaan voor Ouwehands Dierenpark. Op dit moment maakt Ouwehands Dierenpark gebruik van twee parkeerterreinen, waarvan er één in eigendom is van Het Utrechts Landschap. In 1990 is hierover, in het kader van de realisatie van het Berenbos een convenant ondertekend door Ouwehand,

Het Utrechts Landschap, provincie Utrecht en gemeente Rhenen. In dit convenant is afgesproken dat Ouwehand het gebruik van dit parkeerterrein uiterlijk in 2014 beëindigt. Ouwehand en Het Utrechts Landschap zijn nog in gesprek over het gebruik van deze oostelijke parkeerplaats na aflopen van dit convenant.

Omdat Ouwehand is omgeven door beschermd natuurgebied, bedrijven en woningen, is het niet eenvoudig om nabij de dierentuin een alternatieve locatie te vinden voor een parkeerterrein. Ouwehand geeft aan dat een parkeergarage mogelijk een oplossing kan bieden.

Daarnaast heeft Ouwehand de noodzaak te groeien om de concurrentie met andere parken in Nederland aan te kunnen. Zij heeft de ambitie om een zeezoogdierencentrum en een congresfaciliteit aan haar aanbod toe te voegen.

Met deze extra attractie geeft de dierentuin aan een gezonde exploitatie te kunnen draaien richting de toekomst. Door het realiseren van een nieuwe attractie kan zij ook de investering voor een parkeergarage terugverdienen. Dit betekent dat er ruimte beschikbaar moet komen voor het dierenpark.

De grond waar nu sportcomplex Candia is gevestigd, kan uitkomst bieden. De functie sport is niet direct gebonden aan de locatie Grebbeberg. Met de drie sportverenigingen die gebruik maken van sportcomplex Candia, s.v. Candia 66, Atletiekvereniging Arena en Korfbalvereniging Arena is hierover in een eerder stadium gesproken.

De drie verenigingen zijn goed draaiende verenigingen. Over het algemeen zijn zij tevreden over het gebruik van het sportpark en zien zij geen reden om het sportpark te verlaten. De verengingen geven echter aan dat er met hen te praten valt over een eventuele verplaatsing van het sportpark, mits zij er niet op achteruit gaan. Voor het tennispark op de Grebbeberg zal dit onderzoek geen gevolgen hebben.

Geen aantasting insnijding Grebbeberg

De gemeente begon het proces om te komen tot een gebiedsvisie met een aantal actuele vragen en doet over deze onderwerpen ook uitspraken in de visie.

Zo verleent de gemeente geen medewerking aan ingrepen aan de Grebbeweg in het insnijdingsdeel van de Grebbeberg die de markante karakteristiek van dit weggedeelte aantasten en die niet leiden tot een kwaliteitsimpuls voor de berg.

De provincie Utrecht heeft het plan om in het coupuredeel vrij liggende fietspaden aan te leggen, waarbij afgraving noodzakelijk is. Aan het huidige voorstel hiervoor zal de gemeente dan ook geen medewerking verlenen.

Wel gaat de gemeente meewerken aan de plannen van het project Grebbelinie voor een informatiepunt en wandelroute op de Grebbeberg, die meer vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

De gemeente wil geen groene entree voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op de Grebbeberg vanwege de verkeersaantrekkende werking.