Stadsdeel Amsterdam Centrum


Gratis workshop Omgaan met hangjongeren

13 november 2009

Begin dit jaar is er een aantal workshops geweest Omgaan met hangjongeren. Hangjongeren kunnen voor flinke overlast zorgen. Hen simpelweg aanspreken op storend gedrag heeft vaak niet het gewenste effect. Of je durft het niet. Na de succesvolle eerdere workshops organiseert stadsdeel Centrum in december er nog twee. Woont u of uw familie in stadsdeel Centrum, heeft u er vrienden of bekenden? Neem ze mee, of wijs hen op de workshop. De workshop is gratis.

Een van de moeilijkste opgaven voor burgers, maar ook voor politie, toezichthouders en docenten is het corrigeren van jongeren die zich de straatcultuur hebben eigen gemaakt. Deze jongeren reageren vaak anders dan we verwachten. Wil je ze corrigeren, staan ze meteen op scherp en ze geven niet toe dat ze iets hebben misdaan. Cursusleider Hans Kaldenbach schreef verschillende boeken over deze straatcultuur en organiseerde de eerdere workshops. Wegens het succes van deze avonden biedt stadsdeel Centrum nog twee keer de gelegenheid aan bewoners om aan de avonden deel te nemen.

Workshop
De workshop duurt een avond, op zon bijeenkomst leren buurtbewoners hoe ze vat krijgen op jongeren met typisch straatcultuurgedrag. De praktijk staat daarbij voorop. Een acteur speelt op aanwijzen van buurtbewoners verschillende situaties na. Hans Kaldenbach illustreert hoe straatjongeren het effectiefst kunnen worden aangesproken.

Geertje Koning (Jordaan): Wat me opviel is dat we bijna allemaal denken dat je niks kunt zeggen tegen zulke jongens op straat, maar ik heb geleerd dat dat wel kan, en hoe dan dan moet. Ik vind het best eng, groepen jongens, maar ik voelde me sinds de avond veiliger en ben niet bang voor een nare reactie op straat.

Meedoen?
Zegt het voort aan vrienden en kennissen in stadsdeel Centrum. Vol is vol! Mensen van buiten het stadsdeel komen op de reservelijst.

Er zijn twee workshops:

* Dinsdag 15 december, 20:00 uur: Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1. Meld u aan via 020 622 3808 of per mail: wijkcentrum@wcob.nl).

* Woensdag 16 december, 20:00 uur: Wijkcentrum Jordaan, Eerste Laurierdwarsstraat 6 . Meld u aan via tel. 020 623 7272, of per mail: keesvdhaak@jordaangoudenreael.nl).

Meldingen van overlast en grensoverschrijdend gedrag door groepen kunnen overigens worden doorgegeven aan de politie via 0900-8844 of aan het Meldpunt Zorg en Overlast via 020 552 4442 (tijdens kantooruren).