Gemeente Hoorn

Raad beslist 15 december over nieuwe brandweerkazerne

De gemeenteraad van Hoorn kiest 15 december uit twee mogelijkheden voor een nieuwe brandweerkazerne. De nieuwe kazerne, die op bedrijventerrein De Oude Veiling komt, vervangt de bestaande kazernes in Zwaag en Risdam. De raad heeft de keuze uit een eenvoudig gebouw met stalen gevelbeplating of een duurder gebouw van metselwerk en glas met energiezuinige installaties en een sedumdak en -gevel. B en W hebben een voorkeur voor de laatste variant die duurzaam en toekomstbestendig is. Wel vraagt deze variant een aanzienlijke hogere investering.

In oktober 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe organisatie van de brandweer met meer ruimte voor beroepspersoneel en het kazerneren van vrijwilligers op zaterdag. De dagdienst van het beroepspersoneel is uitgebreid. Vanaf 4 januari 2010 is er vanaf 06.00 tot 19.00 uur een gekazerneerde beroepsbezetting paraat. Belangrijk onderdeel van de nieuwe organisatie is het terugbrengen van het aantal kazernes van zes naar drie. De kazernes op de Nieuwe Wal (Centrum) en Blokker blijven. De kazernes Grote Waal, Zwaag en Risdam sluiten. Op de plaats van de oude stadswerf op bedrijventerrein De Oude Veiling komt een nieuwe kazerne.

Keuze
De gemeenteraad krijgt twee mogelijkheden voorgelegd: een eenvoudige, traditionele kazerne of een duurzame, toekomstbestendige kazerne. De toekomstbestendige variant heeft een zwaardere constructie en kan in de toekomst zonodig met betrekkelijk weinig moeite worden uitgebreid. Dit gebouw heeft bovendien ruimte voor en extra voertuig. Het gebouw wordt bovendien opgetrokken uit metselwerk en glas en krijgt een betonnen dak. Met energiezuinige installaties en een plantendak van sedum vermindert de uitstoot van CO-2.

Meer geld
Een duurzaam en toekomstbestendig gebouw kost echter aanzienlijk meer dan een eenvoudige, traditionele kazerne. B en W realiseren zich dat de keuze voor een aanzienlijk duurder gebouw niet past in een tijd van bezuinigingen en leggen deze daarom voor aan de gemeenteraad. De kosten liggen voor de raadsleden vertrouwelijk ter inzage, omdat de nieuwbouw nog moet worden aanbesteed.

Als de raad besluit besluit tot nieuwbouw en het benodigde geld beschikbaar stelt, wordt de bouw aanbesteed en kan de nieuwe kazerne vóór de bouwvak van 2011 klaar zijn.
Op dinsdag 1 december bespreekt de gemeenteraad de plannen in commissieverband.

Laatste wijziging van deze pagina: 25 november 2009