Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin, Prins van Oranje en Prinses Màxima bij Koninkrijksconcert in Zoetermeer

Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden zijn dinsdagavond 15 december 2009 eregasten bij het vijfde Koninkrijksconcert in het Stadstheater van Zoetermeer ter gelegenheid van de viering van Koninkrijksdag.

Het concert, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Zoetermeer, heeft als doel om op muzikale wijze de verbondenheid te tonen tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Het thema van dit jaar is 'Soul and Soulmates'. Verschillende artiesten uit alle delen van het Koninkrijk, waaronder Daniël Lohues, Dane Clark en Edsilia Rombley, geven hier invulling aan. 'The band Rhydd'm' uit Curaçao komt speciaal over en speelt ook tijdens de afterparty. Lokale inbreng is een dansoptreden van leerlingen van de theateropleiding DAPA uit Zoetermeer. De presentatie van het concert is in handen van Jan Douwe Kroeske.

Het Koninkrijksconcert wordt, sinds de viering van het 50 jarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk in 2004, ieder jaar georganiseerd in een gemeente met veel inwoners van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. In Nederland wonen ruim 124.000 mensen uit de Nederlandse Antillen en Aruba.

Bij het eerste Koninkrijksconcert in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht was de Koningin ook aanwezig. Prinses Máxima bezocht in 2006 het tweede concert in Theater De Flint te Amersfoort.