Gemeente Beverwijk


Landelijke naturalisatiedag in Beverwijk

Op dinsdag 15 december 2009 vindt voor de vierde keer de naturalisatiedag plaats in de gemeente Beverwijk. Op deze dag worden alle personen die in het afgelopen jaar Nederlander zijn geworden en hun familie uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal. Voor de ceremonie zijn 68 uitnodigingen uitgenodigd. Ook ontvangen drie personen op de 15de hun Koninklijk Besluit waarmee ze de Nederlandse nationaliteit krijgen.

Burgemeester Han van Leeuwen verwelkomt de genodigden en houdt een toespraak waarin hij ingaat op wat het betekent om de Nederlandse nationaliteit te hebben en de bijzondere verbondenheid met ons land die daarmee gepaard gaat. Ook spreekt hij over de rechten en plichten die het Nederlanderschap met zich meebrengt en over de democratische rechtstaat. De bijeenkomst wordt afgesloten met een hapje en een drankje. De ceremonie krijgt een extra feestelijk tintje met muziek en genodigden kunnen kennismaken met typisch oud-Hollandse spelletjes, zoals sjoelen, vier op een rij en boter, kaas en eieren.

Het doel van de jaarlijks terugkerende ceremonie is het meer inhoud geven aan het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. De nieuwe staatsburger wordt van harte welkom geheten. De keuze om 15 december uit te roepen tot nationale naturalisatiedag is niet willekeurig. Op deze dag werd in 1954 namelijk het Koninkrijksstatuut getekend. In deze overeenkomst is de relatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba geregeld. In voorgaande jaren werd de landelijke naturalisatiedag jaarlijks gehouden op 24 augustus. Die datum valt echter midden in de vakantieperiode en bleek om die reden niet handig. Vandaar dat gekozen is voor de nieuwe datum.