Gemeente Achtkarspelen


Uitnodiging informatiebijeenkomst Wmo-platform

Wilt u meer weten over het Wmo-platform? U bent van harte welkom op onze informatiebijeenkomst op 15 december om 19.30 uur in het Tuincafé van De Kruidhof, Schoolstraat 29b in Buitenpost. U kunt aanschuiven bij één van de clusters:

Thema 1: Samen leven in dorp en buurt
Thema 2: Opgroeien en opvoeden
Thema 3: Mantelzorg en vrijwilligers
Thema 4: Meedoen makkelijker maken
Thema 5: Preventie, zorg en opvang
Thema 6: Anders te werk

We hebben u in onze vorige afleveringen uitgelegd op welke manier we werken en hoe wij ons in 6 clusters gaan opdelen. Dat zijn werkgroepen die ieder aandacht besteden aan één deel van de Wmo-taken. Nu zijn we reuze druk met onszelf, ook de komende tijd. Wij moeten in onze clusters extra mensen opnemen. Maar wat hebben we tot nu toe eigenlijk gedaan naast praten over onze organisatie? We zijn begonnen met het opstellen van nota's over het Wmo-loket, mantelzorg, huishoudelijke verzorging, burger- en cliëntenparticipatie (hoe kun je als burger en cliënt het beste meepraten). Alles werd uitgevoerd samen met de verantwoordelijke ambtenaren. Zo is ook het Wmo-beleidsplan 2008-2011 tot stand gekomen. Daarna hebben gekeken naar de manier waarop het Wmo-loket zijn werk doet. We hebben meegepraat over straatinrichting (stoepen en obstakels) en bouwvoorschriften.
Verder hebben we het gehad over: De herindicatie in de thuiszorg (op de manier waarop viel soms wel wat aan te merken. Nu is het Wmo-platform geen klachtenbureau, maar omdat we veel gelijke klachten hoorden konden we veranderingen in de werkwijze voorstellen). Verder deden we voorstellen t.a.v. de ondersteuning van mantelzorgers. We bespraken een voorstel van B&W om met een PGB welzijn te gaan werken. We hadden het over ondersteunende en activerende begeleiding, maatschappelijke stages, Centrum Jeugd en Gezin en AWBZ bezuinigingen op de aanvullende begeleiding.

Bovenstaande onderwerpen vallen maar onder een klein aantal van onze 6 thema's. U kunt zich voorstellen dat het veel beter voor ons is om in zes gespecialiseerde groepen op te splitsen. Wij kunnen dan ieder onderwerp grondiger bespreken. Dit is de reden waarom wij deskundige en ervaren mensen in de clusters nodig hebben.

Het Dagelijks Bestuur,
Gerben Lenstra, Leonie Kramer (voorzitter) en Toos van der Vaart