Gemeente Lopik

Belastingverordeningen 2010

In de raadsvergadering van dinsdag 15 december 2009 wordt het agendapunt 'Belastingverordeningen 2010' besproken.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de belastingverordeningen 2010 vast te stellen. In dit voorstel worden alleen de tarieven voor afvalstoffenheffing en rioolheffing verhoogd.

Bij de vaststelling van de Begroting 2010 op 3 november 2009 is een aantal besluiten genomen tot het wijzigen van de belastingen en tarieven. Ook hebben er enkele wijzigingen op grond van wetgeving en/of jurisprudentie plaatsgevonden. De belastingverordeningen moeten daarop worden aangepast.

In het voorstel van het college aan de raad worden de OZB-tarieven, de lijk-bezorgingsrechten, de tarieven voor precariorechten, de toeristenbelasting en de hondenbelasting niet verhoogd. Ook de legestarieven zijn niet verhoogd. Wel zijn enkele bedragen in de legesverordening aangepast aan wettelijk voorgeschreven bedragen, zoals de tarieven voor reisdocumenten.

Om de tarieven voor afvalstoffenheffing 100% kostendekkend te houden, zijn de tarieven met 6% verhoogd. Daarnaast wordt voorgesteld de rioolheffing met 2% te verhogen.