Gemeente Lopik

Herziening grondexploitaties De Gaarden en Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein

In de raadsvergadering van dinsdag 15 december 2009 wordt het agendapunt 'Herziening grondexploitaties De Gaarden en Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein' besproken.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de herziening van de grondexploitaties De Gaarden en Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein vast te stellen. Daarbij wordt voorgesteld de aanvulling van de reserve exploitatie bestemmingsplannen bij de Jaarrekening 2009 te bezien.

De raad heeft voor het laatst op 25 september 2007 de grondexploitaties van De Gaarden en de Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein herzien. Het is wenselijk de grondexploitaties periodiek te herzien. De verwachting is dat de grondexploitatie Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein in 2010 kan worden afgesloten met een batig saldo van EUR 138.252,02. Binnenkort volgt een kredietvoorstel voor de aanleg van de een vrachtwagenparkeerplaats op bedrijventerrein De Copen. In de wijk De Gaarden in Lopik-dorp is nog één vrije sectorkavel te koop. Het eindsaldo in 2010 van de grondexploitatie De Gaarden is geraamd op EUR 1.324.567.

Beide bedragen zijn lager dan geraamd in de vastgestelde exploitatiebegroting 2007. In beide exploitaties zijn uitgaven gedaan die niet begroot waren of boven de begroting uitstegen. De reserve exploitatie bestemmingsplannen komt hierdoor per 1 januari 2010 uit op een negatief resultaat van EUR 898.252 en per 1 januari 2011 op een negatief resultaat van EUR 108.398. Volgens de richtlijnen moet een negatieve reserve worden aangevuld vanuit de algemene reserve. Dit zal bij de Jaarrekening 2009 nader worden bezien.