Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | December

* | Nogmaals het spoor

Nogmaals het spoor

Nieuw voorstel 15 december in raadscommissie, 17 december in gemeenteraad.

Op 15 december vergadert de commissie AEFZ over de spoorlijn Groningen-Drachten-Heerenveen. De provincie vraagt aan Smallingerland een bijdrage van EUR 24 miljoen voor de aanleg van die lijn. Vorige maand behandelde de raad een voorstel van het college over de spoorlijn. Daarbij werd geconcludeerd dat een meerderheid van de raadsleden voor de aanleg van de lijn is en ook bereid is een bijdrage in de kosten te leveren. Maar de raad ging niet akkoord met de manier waarop het college die bijdrage wilde financieren. Daarom trok het college zijn voorstel terug en sprak af met een nieuw dekkingsvoorstel te komen.

Het nieuwe voorstel van het college gaat uit van een OZB verhoging van 5%. Daarnaast wil het college EUR 8,5 miljoen onttrekken aan de algemene reserve, die daarmee - op een noodzakelijke buffer van EUR 5 miljoen na - leeg is. Ook is het nodig om een aantal geplande investeringen te laten vervallen (rotonde Gauke boelensstraat en rotonde Eems) of later te doen dan gepland (cultuur, centrumplannen). Verder wordt voorgesteld de reserveringen voor centrumcommunicatie met 4 ton te verlagen, twee reserves voor het spoor in te zetten en nog eens 0,5 miljoen uit de lopende begroting voor de trein te reserveren.

Als u uw mening over de plannen van het college wil geven, kan dat op 15 december aanstaande aan het begin van de vergadering (19.30 uur). U moet u dan wel even aanmelden bij de griffie. Dat kan tot één minuut voor aanvang van de vergadering. Op donderdag 17 december vergadert de voltallige raad over het collegevoorstel. Die vergadering begint om 20.00 uur.