NCRV

Tweede seizoen Family Matters

Vier gezinnen met een losgeslagen puber zijn de wanhoop nabij

Dinsdag 15 december 2009

21.20 uur, Nederland 3

Vier gezinnen met een onhandelbaar kind. Allemaal zitten ze in een hopeloze thuissituatie. Deze families hebben er alles voor over om het tij te keren. Ver weg van de bewoonde wereld, op een ranch in het Spaanse Andalusië pakken zij in het tweede seizoen van het NCRV-programma Family Matters onder leiding van Keith Bakker drie weken lang hun problemen aan.

In de eerste aflevering maken we kennis met drie van de vier families. De familie Verzijlbergen met moeder Wilma, vader Jan-Willem en zoon Daniël (16). Jan-Willem werkt bij de recherche en kan regelmatig met het schaamrood op de kaken zijn eigen zoon van het bureau halen. Daniël steelt namelijk. Daarnaast liegt hij alles bij elkaar. Zijn ouders vrezen dat hij binnenkort achter de tralies zal belanden en weten zich geen raad meer met hun zoon.

Maar ook Ank en Jilles van den Doel zitten met hun handen in het haar. Hun dochter Kirsten (14) is totaal losgelagen. Ze zit vol boosheid en agressie en scheld haar moeder regelmatig uit. Ze haat haar vader en wil zo min mogelijk bij hem in de buurt zijn. Al meerdere malen kwam ze stomdronken thuis. Kortom, haar ouders hebben alle grip op haar verloren.

En ook alleenstaande moeder Anita Kalkhoven is radeloos. Haar 15-jarige zoon Bing is verslaafd aan blowen. Hij blowt dag in dag uit en als hij thuis is, is hij onhandelbaar. Meerdere ramen zijn al gesneuveld en moeder is iedere keer doodsbang wat ze aantreft als ze thuiskomt want ze heeft Bing al eens bewusteloos aangetroffen. Anita is echt ten einde raad en ziet geen uitweg meer.

Als de gezinnen aankomen in Spanje is het nacht, ze hebben geen idee waar ze zijn. Op een totaal afgelegen plek in de bergen arriveren ze op een ranch waar ze worden opgewacht door Keith Bakker en zijn team van coaches. Meteen wordt bij de familie Verzijlbergen een van de problemen blootgelegd. Zoon Daniël (16), chronisch leugenaar met criminele activiteiten, probeert stiekem een sigaretje te roken terwijl zijn ouders dat verboden hebben. Maar moeder Wilma is er als de kippen bij om zijn sigaret af te nemen. De familie is praktiserend Jehovahâs getuigen en houdt er strenge regels op na, tot grote ergernis van hun zoon.

Alle gezinnen krijgen een opdracht van Keith die de problemen thuis aan het licht brengt. Met frisse tegenzin beginnen de families aan de opdracht en de spanning is al snel om te snijdenâ¦