Gemeente Barendrecht

Barendrecht persbericht 164.

Gemeente Barendrecht viert nationale naturalisatiedag in het gemeentehuis.

Barendrecht viert nationale naturalisatiedag

BARENDRECHT (vrijdag 11 december 2009) - Op dinsdag 15 december is het nationale naturalisatiedag. De gemeente Barendrecht viert de naturalisatiedag in het gemeentehuis. Burgemeester Van Belzen verwelkomt 's middags op feestelijke wijze Barendrechters die vanaf 16 december 2008 het Nederlanderschap hebben verkregen. Op deze speciale dag komen ze samen met familie en vrienden bijeen.

Het afgelopen jaar hebben 29 Barendrechters het Nederlanderschap verkregen. Dinsdag aanstaande komen er nog eens vijf bij. De gemeente Barendrecht vindt het belangrijk om aan deze dag een feestelijk tintje te geven. 'Het Nederlanderschap is iets moois en dat moet gevierd worden', aldus burgemeester Van Belzen.

Nationale naturalisatiedag

De nationale naturalisatiedag is de dag waarop genaturaliseerde Nederlanders hun nieuwe nationaliteit officieel ontvangen. Sinds 1 januari 2006 zijn gemeenten verplicht een naturalisatieceremonie te houden op de nationale naturalisatiedag. Daarnaast mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen organiseren op andere data. Aangezien naturalisaties gedurende het gehele jaar plaatsvinden organiseert de gemeente Barendrecht sinds 1 oktober 2006 minimaal vier keer per jaar een naturalisatieceremonie.

Bijzondere kwestie

Het kabinet heeft in 2008 besloten dat de nationale naturalisatiedag op 15 december is. Voorheen vond dit feest plaats op 24 augustus. De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie wil met deze dag benadrukken dat de verkrijging en de verlening van het Nederlanderschap niet alleen een juridische, maar zeker ook een bijzondere en maatschappelijke kwestie is.


Noot voor redacties