Gemeente Son en Breugel


van het college van B&W en het parochiebestuur St Petrus Banden

Gemeenschappelijke verklaring van het college van B&W en het parochiebestuur St Petrus Banden

Gemeenschappelijke verklaring van het college van B&W van Son en Breugel en het parochiebestuur St Petrus Banden naar aanleiding van het overleg tussen het college en parochiebestuur op 1 december 2009: Op 1 december 2009 is tussen college en parochiebestuur een constructief overleg gevoerd.

Daarbij is begonnen met het "uitpraten" van enige recente fricties. Van de zijde van het gemeentebestuur is in het kader daarvan verklaard, dat de hoek van de Torenstraat niet bij voorrang zal worden bebouwd en dat de ruimte , die het parochiebestuur voor een nieuwe kerk nodig acht, niet a priori als een onmogelijkheid wordt gezien, mits passend binnen de stedenbouwkundige mogelijkheden. Het parochiebestuur op zijn beurt, gaf aan dat - wat hem betreft - ook de 900m2 op de begane grond bespreekbaar is. Vervolgens is geconcludeerd, dat nu het moment gekomen is, om de wederzijdse verwachtingen te concretiseren en daarover verdere toekomstgerichte afspraken te maken. Dit leidde tot de volgende afspraken:

Van de zijde van het college is onverkort uitgangspunt , dat gestreefd blijft worden naar een Kerkplein, waarbij vertrekpunt (en geen keurslijf) vormt, dat het past binnen de vastgestelde visie ( een levendig cultuurplein waar 's avonds licht brandt en waar Son en Breugel zich toont). Het parochiebestuur heeft aangegeven een daarop aansluitende bijdrage te willen leveren en serieus de mogelijkheid van realisering van een nieuwe kerk achter de bestaande toren te willen onderzoeken.
In vervolg daarop is afgesproken, dat het parochiebestuur zich voorshands zal concentreren op het "wat" en de gemeente op het "hoe". Het parochiebestuur zal op zeer korte termijn (voor zijn rekening) enige architecten opdracht geven een ontwerp visie voor een nieuwe kerk te maken. Parallel daaraan zal de gemeente eveneens op zeer korte termijn een proces- en tijdslijn opstellen, waarin opgenomen de noodzakelijke stappen om te komen tot een bestemmingsplan, inclusief een inventarisatie van mogelijk nu al in te schatten ( met name ook m.b.t. de specifieke locatie samenhangende ) belemmeringen, fasering bouwvergunningprocedure, aanbesteding en realisering. Met betrekking tot dit laatste onderdeel, zal al op korte termijn (zo mogelijk nog dit jaar) een informatief overleg van wethouders Overbeek en Verschelling (met deskundige ambtelijke ondersteuning) en een delegatie van het parochiebestuur plaatsvinden. Het resultaat van beide processen moet er toe leiden, dat zicht ontstaat op de stedenbouwkundige mogelijkheden, financiële raming en - haalbaarheid en een realistische tijdsinschatting voor mogelijke daadwerkelijke realisering.
Voor wat dit laatste betreft, is de verwachting dat so - wie - so in termen van meerdere jaren moet worden gedacht. Het parochiebestuur zal
- gelet hierop - starten met inmiddels onvermijdbare aanpassingen aan het bestaande kerkgebouw.