Gemeente Zwolle

Nalevingsonderzoek alcoholverstrekking aan jongeren 2008

Probleemstelling

In hoeverre houden alcoholverkooppunten zich aan de wettelijke bepaling geen alcohol te verkopen aan jongeren onder de wettelijke leeftijdsgrens?

Samenvatting/korte beschrijving

De gemeente Zwolle heeft alcoholgebruik onder jongeren hoog op de agenda staan. Samen met andere gemeenten in de regio IJsselland heeft ze besloten de alcoholproblematiek onder jongeren daadkrachtig aan te pakken. Dit gebeurt sinds 2007 in het alcoholmatigingsprogramma Jeugd.

Een van de belangrijkste oorzaken van het huidige alcoholgebruik onder jongeren is de toegenomen beschikbaarheid van alcohol in de samenleving. Het is daarom belangrijk om inzicht te hebben in de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. Hiervoor heeft de gemeente Zwolle een mystery-guest onderzoek laten doen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de UT en STAP.

In dit onderzoek zijn een aantal 15-jarige jongeren op stap gegaan en zij hebben in totaal 91 verkooppunten in Zwolle bezocht. Het gaat dan om supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria's en sportkantines. In 51 van de 91 gevallen konden de jongeren ondanks hun te jonge leeftijd gewoon alcohol kopen. Dit betekent dat 44% zich aan de wet heeft gehouden. Positief is dat dit percentage hoger is dan in sommige andere Nederlandse gemeenten (gemiddeld 10-15% naleving), maar toch kunnen jongeren van 15 jaar in Zwolle nog in meer dan de helft van de gevallen alcohol kopen.).

Onderzoeksmethode

overig/anders

Thema

openbare orde & veiligheid

Status onderzoek

Afgerond

Naam uitvoerende instantie

STAP en Universiteit Twente

Datum start


1 januari 2008

Datum afronding


4 december 2008

Opdrachtgever

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

Naam contactpersoon

Debora Krikken

Telefoonnummer contactpersoon


038-4985152

E-mailadres contactpersoon

de.krikken@zwolle.nl