Friese iconen halen herinneringen op aan de barre tocht van 1963

15/12/2009 09:30

Sonnema


15 december 2009

P e r s b e r i c h t

De oud-Hollandse ijskoorts loopt weer hoog op. Niet alleen zakt de temperatuur deze week onder het vriespunt, gisteren was ook de langverwachte filmpremière van 'De Hel van '63' in Leeuwarden. Zo koud als in deze memorabele winter zal het niet worden, maar dat weerhield klunend Nederland er niet van om compleet in 'schaats tenue de ville' de filmhelden op karakter de helse tocht te zien uitrijden. In de film toosten de deelnemers op een goede afloop met een kelkje Sonnema. Want net als in de film zit de Friese Berenburg boordevol karakter. Eén van de helden uit '63, Jeen van den Berg, haalde op de première samen met Sonnema's Jaap Hoogland herinneringen op aan zijn karaktervolle prestatie.

Een nostalgisch weerzien

Het is moeilijk voor te stellen dat de heldhaftige personages gespeeld door o.a. Chris Zegers en Cas Jansen echt bestaan. Jeen van den Berg is één van deze helden uit '63 en eregast op de première. Hij kwam op 18 januari 1963 als derde over de finish in Leeuwarden en heeft zijn iconische heldenstatus in Friesland met recht verworven. Voor Jaap Hoogland, directeur van Sonnema, was het een nostalgisch weerzien. Als 9-jarige jongen in het Friese Bartlehiem zag hij Van den Berg tegen een sterke ijswind naar Dokkum schaatsen al slalommend langs sneeuwduinen. Een bijzondere jeugdherinnering van een Fries in hart en nieren. Nu het kwik onder de magische 0graden C daalt krijgen schaatsliefhebbers acuut de neiging om de ijzers weer onder te binden. Volgens Jeen van den Berg kunnen we over drie weken gaan trainen voor een nieuwe Elfstedentocht. Als dat gebeurt zal de Sonnema fabriek in Bolsward dag en nacht gaan draaien om iedereen op tijd van Sonnema Berenburg te kunnen voorzien.

Achtergrondinformatie

Sonnema heeft een rijke en lange geschiedenis die in 1860 in Dokkum begon en eindigt in het Friese Bolsward. Al bijna 150 jaar staat Sonnema Berenburg voor een eigenzinnig karakter. Traditioneel gezien wordt Sonnema Berenburg puur gedronken. Tegenwoordig drinkt men Sonnema Berenburg op verschillende manieren: on the rocks, in de mix, in een cocktail of in de koffie. Omdat Berenburg vaak in de mix gedronken wordt heeft Sonnema als eerste distillateur in Nederland Berenburg in de mix in blik geïntroduceerd. Eerst in de mix met Cola en later met Lemon Ice Tea. Sonnema maakt naast Berenburg ook het bijzondere Sonnema VodkaHerb, een eigenzinnige premium wodka op basis van geheime kruidenreceptuur. Tot slot maakt Sonnema ook furore met een Comedy Tour waarin zowel professionele comedians als nieuw stand up comedy talent door het land touren.

www.sonnema.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sonnema.nl