Grip op je Dip online wint Univé Paludanusprijs 2009

15/12/2009 09:36

UVIT

Arnhem, 15 december 2009

PERSBERICHT

'Grip op je Dip online' wint Univé Paludanusprijs 2009

Anonieme internetcursus voor jongeren met depressieve klachten

'Grip op je Dip online' heeft de Univé Paludanusprijs 2009 gewonnen. 'Grip op je Dip online' is een anonieme internetcursus voor jongeren met depressieve klachten. De cursus is ontwikkeld door het centrum voor jeugd-GGZ De Jutters uit Den Haag in samenwerking met Indigo, Dimence en Trimbos. De Univé Paludanusprijs bestaat uit een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van 10.000 euro.

'Grip op je Dip online' wil het taboe rond psychische klachten doorbreken en jongeren helpen hun klachten op te lossen. 1 op de 5 Nederlandse jongeren zit in een dip, 1 op de 20 zit in een depressie. Hulpverleners kunnen deze doelgroep echter moeilijk bereiken omdat de jongeren zich meestal schamen voor hun problemen. Op Grip op je Dip online kunnen ze anoniem terecht.

www.gripopjedip.nl maakt het voor jongeren makkelijker om aan de slag te gaan met hun dip. De site geeft uitgebreide informatie over somberheid, dips en depressies, en bevat ook een online variant van de reguliere cursus Grip op je Dip. Het succes hiervan is overdonderend: weliswaar laat de online-variant dezelfde klachtenafname zien als de reguliere cursus, maar het aantal deelnemers op internet is veel groter. Jongeren kunnen de website immers anoniem en vanaf hun eigen pc benaderen.

Juryvoorzitter Pia Dijkstra van de Paludanusprijs over Grip op je Dip online: 'Dit project bereikt een groep jongeren die normaal niet te bereiken is. De e-mailsessies en adviezen via internet komen op een belangrijk moment in hun leven. In deze ingewikkelde samenleving is het belangrijk er vroeg bij te zijn bij deze klachten. Ook het maatschappelijk nut is dus groot.'

In de onafhankelijke jury van de Paludanusprijs zaten dit jaar naast Pia Dijkstra ook mw. drs. B.J.M. Gallé, directeur NVZ vereniging van ziekenhuizen, dr. M.J.W. Sprenger, directeur-generaal RIVM, R.M. Jerphanion, bestuurslid Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en prof.dr. R.M. Lapré, em.hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam.

Saskia de Gijsel van De Jutters en Rianne van der Zanden van Trimbos ontvingen de Univé Paludanusprijs vrijdag uit handen van Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg van Univé-VGZ-IZA-Trias. Met de Univé Paludanus Prijs wil Univé-VGZ-IZA-Trias de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland zichtbaar maken en bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

De andere twee genomineerde projecten waren het Theehuisproject van verpleeghuis Altingerhof in Beilen en de Fast Track Polikliniek van Erasmus MC in Rotterdam. Ook zij kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.