COP 15 - Klimaattop Kopenhagen

15/12/2009 10:09

Vestas Benelux

Beperking van de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius vergt forse inspanningen, niet in de laatste plaats van de energiesector

De voorspellingen van het Internationale Energie Agentschap zijn duidelijk: als de noodzakelijke beslissingen niet worden genomen, zal de energiegerelateerde CO2-uitstoot evenredig aan de wereldwijd toenemende vraag naar energie blijven stijgen. Deze toename van emissies kan zonder adequate maatregelen op lange termijn leiden tot een opwarming van de aarde met 6 graden Celsius. Een dergelijke temperatuurstijging zou rampzalige gevolgen hebben. Echter, een dergelijk scenario kan worden voorkomen: schone en koolstofarme energietechnologieën zijn beschikbaar en hebben reeds menige verandering teweeggebracht.

Windenergie is een van deze technologieën. Windenergie is niet alleen schoon en duurzaam, maar ook snel en eenvoudig te installeren. Hierdoor is windenergie een voor de hand liggende keuze om enerzijds aan de toenemende energievraag tegemoet te komen, anderzijds de emissie van broeikasgassen te reduceren. Bovendien heeft windenergie, in tegenstelling tot de traditionele energiebronnen, geen water nodig voor het opwekken van elektriciteit. Een belangrijk aspect in tijden waarin drinkwater in toenemende mate schaars wordt.

Een nieuw energiemodel is dus mogelijk. De klimaatconferentie in Kopenhagen biedt de staatshoofden een unieke gelegenheid om een ingrijpend beleid uit te stippelen voor de toekomst van ons allemaal. Wij bij Vestas dringen er bij onze leiders dan ook op aan om twee stevige maatregelen te nemen teneinde een snelle overgang naar een koolstofarme energievoorziening te realiseren:

Ten eerste moeten op de klimaatconferentie te Kopenhagen duidelijke en ambitieuze doelstellingen voor de reductie van de C02-uitstoot met tussentijdse doelstellingen op korte, middellange en lange termijn worden vastgelegd. We hebben geen tijd meer te verliezen. Het is nu tijd om te handelen.

Ten tweede dient een stabiele prijs voor de CO2-emissies vastgelegd te worden die hoog genoeg is om het energiegedrag van mensen te veranderen en een proces van herbezinning met betrekking tot de noodzakelijke investeringen teweeg te brengen. Dit is een fundamentele voorwaarde om een substantiële en langdurige toename van particuliere investeringen te bereiken, om zo een duurzame "groene" groei te kunnen bewerkstelligen.

De toekomst van onze samenleving is afhankelijk van ons vermogen om de energiemix te optimaliseren met behulp van de reeds beschikbare schone en duurzame energiebronnen. Als de juiste beslissingen worden genomen, kan windenergie bijvoorbeeld in het jaar 2020 een bijdrage van 10 procent aan de wereldwijde energievraag leveren - en zodoende de C02-uitstoot met 1.500 miljoen ton per jaar reduceren. Om u een indruk van deze besparing te geven: deze waarde komt overeen met een jaarlijkse uitstoot van 625 miljoen auto's!

De tijd dringt, maar de oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan zijn wel degelijk beschikbaar en windenergie speelt hierbij een uitermate belangrijke rol. In Denemarken, het land van herkomst van Vestas, wordt reeds 20 procent van het energieverbruik gedekt door windenergie. Wind is dé alternatieve energiebron.

Hans Vestergaard

Managing Director Vestas Benelux B.V.





http://www.vestas.nl