Gemeente Overbetuwe


Aanpak hondenoverlast en de resultaten hiervan

---

Gemeente Overbetuwe heeft eind 2008 een traject gestart om hondenoverlast tegen te gaan. Het gaat hierbij om loslopende honden en vooral om hondenpoep. Alle hondenbezitters in de gemeente hebben een informatiepakket gekregen. Hierin zat een folder met alle rechten, plichten en plattegronden waarop per kern de voorzieningen staan aangegeven. Ook kregen de hondenbezitters een bundel met zogenaamde âkakzakkenâ, papieren poepschepjes.

Controle en resultaten

De hondenbezitters waren geïnformeerd over hun rechten en plichten, de faciliteiten waren bekend, dus was het tijd om te gaan controleren. De Toezichthouders zijn in de eerste maanden van 2009 extra alert geweest op honden. Loslopende honden of het niet opruimen van hondenpoep werd zoân 40 keer bekeurd. Gaande het jaar 2009 bleek dat honden vaker aangelijnd waren. Die regel lijkt dus duidelijk te zijn en wordt vaak opgevolgd. Hondendrollen opruimen, wordt helaas nog niet altijd gedaan. Soms werd er extra gecontroleerd in een bepaald gebied, waardoor het probleem minder werd. Al bleek het probleem dan juist op een andere plek weer groter te worden. Op het gebied van hondenpoep kan dus nog wel het een en ander verbeterd worden.

De komende tijd zijn de Toezichthouders weer extra veel op straat. Samen met politie controleren zij op onder andere vuurwerkoverlast. Ook hondenpoep heeft de komende tijd weer hun extra aandacht. Ook voor 2010 staan extra controleperiodes gepland.
plaatje hondenuitlaatplaats

Regels

Nog even kort de regels op een rij:

* Honden moeten altijd aangelijnd zijn binnen de bebouwde kom. In het buitengebied mogen ze wel vrij loslopen, mits ze overlast veroorzaken voor weggebruikers. In de bebouwde kom zijn een aantal hondenlosloopgebieden, herkenbaar aan het bordje âlosloopgebiedâ. Hier mag een hond wel los lopen. De bekeuring voor een loslopende hond bedraagt ⬠60,-. In de buurt van een speeltuin bedraagt de boete zelfs ⬠90,-.

* Hondenbezitters zijn verplicht hondenpoep op te ruimen. Alleen op een hondenuitlaatplaats en -losloopgebied hoeft dit niet. Dat doet de gemeente dan. Als een hond bijvoorbeeld op de stoep, in de goot of een grasveld poept en de hondenbezitter ruimt dit niet op, dan bedraagt de boete ⬠90,-.

Neem uw verantwoordelijkheid

Bent u een hondenbezitter? Dan heeft u er bewust voor gekozen om een hond te willen. U wist dat daar ook bepaalde verantwoordelijkheden aan vast zitten. U moet de hond eten geven en u moet hem/haar uitlaten. Het behoort ook tot uw verantwoordelijkheid als hondenbezitter om de poep van uw hond op te ruimen. Iedereen gruwelt ervan om in de poep te stappen! Het is uw hond, dus neem uw verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat uw hond geen overlast bezorgd aan andere inwoners. Dank u wel!