Waterschap Aa en Maas

rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel

Ammoniumstikstof geloosd op rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel

Op vrijdag 10 december 2009 is er op de rioolzuivering Aarle-Rixtel ammoniumstikstof geloosd. Hierdoor is minimaal 2600 kg op de rioolwaterzuivering terecht gekomen. Dit is de totale hoeveelheid die normaal gesproken per dag op de zuivering verwerkt wordt. De lozing kan mogelijk vissterfte in de rivier De Aa veroorzaken. Om de schade te beperken heeft men op de rioolwaterzuivering extra zuurstof toegevoegd zodat de meeste ammoniumstikstof werd omgezet in het minder schadelijke nitraatstikstof.

In het begin van de middag werd de extra aanvoer opgemerkt, maar mogelijk heeft de lozing al eerder plaatsgevonden. De veroorzaker van de lozing is op dit moment nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid betreft het hier een ongeluk. Uitgesloten wordt dat het een gierlozing betreft.

Wel kan het afkomstig van een bedrijf zijn dat ammoniak voor koeling of ammoniumnitraat voor het maken van kunststof als grondstof gebruikt.

Zuurstofgebrek
Door de verhoogde aanvoer was het niet mogelijk aan de gewenste kwaliteit van het te lozen water te voldoen. Dit heeft weer een nadelige invloed op de waterkwaliteit van de rivier de Aa. Er komen namelijk nutriënten (meststoffen) in de Aa terecht en dat bevordert de planten- en algengroei. Zij halen zuurstof uit het water waardoor zuurstofgebrek kan ontstaan. Dit kan dan bijvoorbeeld vissterfte veroorzaken.

Beperking milieuschade
Een geluk bij een ongeluk is dat de in de winter heeft plaats gevonden. De flora en fauna groeien bij deze temperatuur slechts minimaal. Om ernstige schade te voorkomen, is op de rioolwaterzuivering voldoende zuurstof ingebracht zodat de meeste ammoniumstikstof werd omgezet in het minder schadelijke nitraatstikstof. De milieuschade zal hierdoor waarschijnlijk beperkt blijven.