Gemeente Leeuwarderadeel


Nieuwe Woonvisie voor Leeuwarderadeel

15-12-2009 09:18

Gemeente Leeuwarderadeel en woningcorporatie WoonFriesland werken samen aan een nieuwe woonvisie voor de gemeente.

Hierin wordt het woonbeleid voor de komende vijf jaren vastgelegd (2010 - 2015), met een doorkijk naar 2020. Er wordt breed gekeken naar wonen, welzijn en zorg. KAW architecten en adviseurs begeleidt de gemeente en WoonFriesland met de inhoud en het proces. Op 10 december 2009 heeft de gemeenteraad in een informele bijeenkomst een start gemaakt met de woonvisie en heeft kaders en randvoorwaarden meegegeven voor de belangrijke onderwerpen en keuzes voor het wonen. De volgende stap is een serie interviews met betrokken partijen. Die vormt een belangrijke basis voor een breed gedragen woonvisie.

Doordat Nederland vergrijst en doordat het aantal inwoners op sommige plekken afneemt, verandert de woningmarkt. In de woonvisie komt te staan welke ingrepen in de woningvoorraad nodig zijn, om zo goed mogelijk in te spelen op de woonwensen van alle doelgroepen in de gemeente. Maar ook andere thema's die met wonen te maken hebben, komen aan bod. Denk dan aan de relatie met welzijn en zorg, duurzaamheid, leefbaarheid in de dorpen en voorzieningen.

De interviews worden gehouden met zorg- en welzijnspartijen, marktkenners, bewonersvertegenwoordigers, onderwijsinstellingen en ondernemers. Zij kunnen aangeven welke belangen zij hebben, wat hun doelen en ambities zijn, welke thema's zij belangrijk vinden, welke acties nodig zijn en wat partijen daar zelf aan willen bijdragen. Deze interviews leveren belangrijke informatie op voor de woonvisie. Daarnaast wordt met behulp van onderzoeksgegevens geanalyseerd welke kansen en opgaven er zijn voor het wonen in Leeuwarderadeel in brede zin.

Het eerste concept van de woonvisie is naar verwachting in maart 2010 gereed. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 beoordelen het nieuwe College en de nieuwe raad het concept, waarna besluitvorming plaatsvindt.

---