Gemeente Enschede

Makkelijker reizen met de bus voor minder valide

Gemeente Enschede verhoogt busperrons

De gemeente Enschede heeft afgelopen maanden 37 busperrons tot 18 centimeter verhoogd. Hierdoor kunnen mensen die slecht ter been of afhankelijk van een rolstoel zijn de bus makkelijker betreden. Wethouder Goudt van verkeer: "We willen het openbaar vervoer zo aantrekkelijk en comfortabel mogelijk maken voor iedereen. Ook voor mensen die minder valide zijn. Het ophogen van de busperrons zorgt ervoor dat mensen makkelijker met de bus kunnen reizen!"

Naast de groep minder valide reizigers hebben ook mensen die met kinderwagens of zware boodschappen reizen profijt van de verhoogde perrons. In de afgelopen maanden werden 23 busperrons op het stationsplein verhoogd, twaalf op het van Heekplein en twee op station Drienerlo. De nu uitgevoerde perrons kregen prioriteit, omdat dit drukbezochte perrons zijn. Komend jaar worden nog circa 50 andere Enschedese haltes aangepakt. De investering bedraagt ca. 700.000 euro. Hiervan wordt 80% betaald door de Regio Twente.

Gehandicaptenraad
Ook Bert Hassink, voorzitter van de Enschedese Gehandicaptenraad, is blij met de verhoogde busperrons: "We zijn blij met de inzet van de Regio Twente en de gemeente Enschede. Door deze aanpassingen kunnen rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn veel gemakkelijker met de bus reizen. Het geeft meer vrijheid en je bent flexibeler doordat je minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld de Regiotaxi of anderen."

Connexxion
Naast de inspanningen van de gemeente investeert ook vervoerder Connexxion in de toegankelijkheid van de bus. In 2005 verlaagde Connexxion bij alle bussen al de instap. Momenteel werkt Connexxion aan een lichter bedienbare en daardoor handzamere rolstoelplank, waardoor mensen met een rolstoel makkelijker de bus in en uit kunnen rijden. Met deze ontwikkeling is de Gehandicaptenraad, die streeft naar een volledig drempelloos openbaar vervoer in Enschede/Twente, ook zeer tevreden. Inwoners kunnen volgens de Gehandicaptenraad ook bijdragen aan een `drempelloos' openbaar vervoer. Wat vooral als erg hinderlijk wordt ervaren zijn obstakels, zoals fietsen en brommers, op de trottoirs en rondom busperrons. De Gehandicaptenraad verzoekt deze te stallen op de plekken die er voor bedoeld zijn.

Geplaatst: 15 december 2009.

15 december 2009