Gemeente Gilze en Rijen

Ook in 2010 roekenoverlast aanpakken

Er is overlast van roekenkolonies in Gilze en Hulten. Daarom heeft de gemeente een roekenbeschermingsplan opgesteld. Hierin is vastgelegd hoe zij deze overlast wil oplossen en voorkomen. De wet bepaalt dat de roek een beschermde vogel is. Maar de gemeente heeft een ontheffing gekregen voor vijf jaar om de overlast te kunnen bestrijden.

Het roekenprobleem bestaat in de kernen van Gilze en Hulten al jaren. Vooral de uitwerpselen, het nestmateriaal en het geluid wat deze vogels maken, geven overlast. Sommige omwonenden van de roekenkolonies hebben daardoor last van psychosomatische klachten en stress. In het voorjaar 2009 is de overlast voor de eerste keer aangepakt. Met behulp van geluidsinstallaties en een valkenier zijn de overlastlocaties onaantrekkelijk gemaakt voor de roek.

Geluidsinstallaties
In het voorjaar van 2009 werden op drie locaties geluidsinstallaties geplaatst. Op diezelfde plaatsen gaan we in januari 2010 weer geluidsinstallaties neerzetten: in Hulten bij de kerk en in Gilze in de Nerhovensestraat en in het Mollebos. De installaties laten een paar keer per uur - alleen overdag - een angstkreet van de roek horen. Deze kreet klinkt net zo hard als die van een 'normale' roek. Zou het geluid te hard staan, dan komt het niet natuurlijk over en heeft het geen effect. Het geluid geeft wel wat overlast voor de omwonenden. Maar dit staat niet in verhouding tot de overlast die een nestelende roekenkolonie veroorzaakt. Het geluid wordt pas aangezet als de roeken beginnen te nestelen. De installatie blijft maar tijdelijk staan. Is het broedseizoen voorbij en de kolonie vertrokken, dan kan de apparatuur weg. Naast vaste geluidsinstallaties, gaat een medewerker van de afdeling Beheer Openbare Ruimte rond met een mobiele geluidsinstallatie, die dezelfde geluiden laat horen.

Verwijderen nesten
Intussen zijn er twee overlastlocaties bijgekomen. Het gaat om het parkje achter de Rabobank en het bosje aan de Tilburgsebaan tegenover de huisnummers 8 t/m 20. In januari gaan we bij deze overlastlocaties de oude nesten verwijderen, dus voordat het broedseizoen begint. Ook verwijderen we nieuwe nesten, voordat de roeken eieren leggen.

Valkenier
Maak je gebruik van angstkreten, dan treedt er na een tijdje gewenning op en reageren de roeken er niet meer op. Er gebeurt immers verder niets dan alleen maar een geluid. Daarom hebben we in het voorjaar 2009 de hulp van een valkenier ingeroepen. Mocht dit weer nodig zijn dan vragen we weer de hulp van een valkenier.

Waar wél naar toe?
Waar mogen de roeken wél naar toe? We hebben verschillende locaties beoordeeld. Hierbij hebben we gelet op punten als afstand nest tot woonbebouwing; kans op overlast; biotoopkwaliteit; roofdieren; duurzaamheid; oude of huidige broedlocatie; ruimte voor grote kolonie; economische beperkingen en eigendom terrein. We hebben voor iedere overlastlocatie uitgezocht, waar de roeken het best terecht kunnen. Vaak zijn dit bomenrijen en bossen die in het buitengebied liggen. In sommige gevallen is het nodig om deze plekken voor roeken meer geschikt te maken. Bijvoorbeeld door het planten van bomen of het voeren van een gepast beheer.

Vragen
Hebt u naar aanleiding van deze publicatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met onze medewerker Henri Schoenmakers van de afdeling Ingenieursbureau, telefoonnummer 0161-290362.

Roekengeluidsinstallatie zoals die vorig jaar in het Mollebos stond

Datum bericht: 15 december 2009