Politie Amsterdam-Amstelland

DUIZENDEN AUTOMOBILISTEN MOETEN BLAZEN (15-12-2009) Een grootschalige wintercampagne tegen alcohol in het verkeer trapte vrijdagavond 11 december af met een grote controle in Diemen en Ouder-Amstel. De controleteams verplaatsten zich later naar Amsterdam en Amstelveen. Duizenden automobilisten moesten blazen

Diemen en Ouderkerk a/d Amstel
Over Diemen en Ouderkerk aan de Amstel verspreidde een zestig agenten zich in verschillende teams. In totaal werden 1041 blaastesten uitgevoerd. Hiervan hadden 30 bestuurders te veel gedronken. Zij werden aangehouden en moesten aan het politiebureau een blaastest afleggen. Ook hield de politie tijdens de controle een autokraker op heterdaad aan.

IJburglaan
Op de IJburglaan in Amsterdam-Oost werd tussen de A10 en de Piet Heijntunnel zowel het verkeer dat de stad in- als uitreed gecontroleerd. Tussen 18:00 en 00:45 uur hebben 1800 bestuurders geblazen. 11 van hen had teveel gedronken. Een persoon dacht de controle te ontduiken door zijn auto voor de controlelocatie in de berm te stallen en weg te rennen. Hij sprong in een sloot, maar kon even daarna worden aangehouden. De man had onder meer 180 hechtenis dagen openstaan.

Bundeling krachten
Deze winter werken twaalf partijen uit Amsterdam en omgeving samen om de boodschap "Bob blijft fris!" uit te dragen. Door bundeling van de krachten is het mogelijk over gemeentegrenzen en politieregio's heen te werken. Er kunnen grotere gebieden worden afgezet wat de effectiviteit van alcoholcontroles vergroot. De partijen die samenwerken zijn: de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn, Openbaar Ministerie, Stadsregio Amsterdam, Politie Amsterdam-Amstelland, Politie Kennemerland, Stadsregio Amsterdam en Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Veel controles deze winter
Tot en met maart volgend jaar worden in de regio zeer regelmatig fuiken geplaatst op de af- en aanvoerwegen. Automobilisten die niet één glas hebben gedronken krijgen presentje: een lampje in de vorm van de letters BOB. In het schijnsel van het licht staat: Bob blijft fris.


____________________