Ministerie van Justitie

opstaan in de rechtszaal

Albayrak: advocaat moet opstaan in de rechtszaal

Nieuwsbericht | 15-12-2009

Staatssecretaris Albayrak overweegt wettelijke maatregelen zodat advocaten verplicht zijn om op te staan voor rechters. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de zaak van de advocaat die ter zitting op grond van zijn overtuiging weigert op te staan bij het binnenkomen van de rechters in de zittingszaal.

De tuchtrechter heeft in eerste aanleg geoordeeld dat het gedrag van de advocaat onbetamelijk was. Betreffende advocaat heeft daartegen beroep ingesteld bij het Hof van Discipline. Het Hof heeft afgelopen vrijdag uitspraak gedaan en geoordeeld dat dit gedrag niet onbetamelijk is.

Albayrak respecteert de uitspraak van het Hof maar vindt de samenleving zich echter ook bedient van rituelen om waarden te benadrukken en te bestendigen. Dit geldt bij uitstek ook voor de omgangsvormen die het gezag van de instituties van de rechtsstaat kracht bijzetten.

Nu de hoogste tuchtrechter heeft geoordeeld dat er geen wettelijke norm is die tot het opstaan door advocaten verplicht, heeft de Algemeen Deken van de Orde van Advocaten aangegeven dat de Orde zich beraadt op nadere regelgeving. Het ligt op dit punt voor de hand dat de Orde eerst zelf regels stelt zodat men welke algemene (fatsoens)normen binnen de beroepsgroep dienen te gelden. Albayrak kondigt aan dat zij een en ander nauwlettend zal volgen om zonodig passende (wettelijke) maatregelen te overwegen.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: Uitspraak tuchtrechter over niet opstaan advocaatNieuwsbericht | 15-12-2009 | pdf-document, 32 KB
Zie het origineel