Gemeente Lingewaard


Vier scholen geven kwaliteitsimpuls aan bewegingsonderwijs

In de gemeente Lingewaard gaan vier basisscholen aan de slag met BIOS (Bewegen in Onderwijs en Sport). Hierbij worden leerkrachten begeleid bij de invulling van de gymles. BIOS is een project van de Gelderse Sport Federatie en wordt gefinancierd door de Breedtesport en de deelnemende scholen.

De kwaliteit van het bewegingsonderwijs is een actueel onderwerp. Het basisonderwijs kent nog nauwelijks vakleerkrachten zoals binnen het voortgezet onderwijs. Verder zijn leerkrachten die na 2001 met de Pabo zijn begonnen niet bevoegd om bewegingsonderwijs te geven. In 2008 heeft de Breedtesport gesprekken gevoerd met de schoolbesturen en directeuren van de basisscholen. Uit deze gesprekken kwam onder andere de behoefte om laagdrempelig en praktische oplossingen te zoeken voor deskundigheidsbevordering en stimulering van huidige bevoegde leraren.

De Breedtesport heeft alle basisscholen benaderd of ze willen investeren in de kwaliteit van bewegingsonderwijs door aan het project BIOS deel te nemen. Bij deze methode wordt de groepsleerkracht tijdens de eigen gymles individueel begeleid door een BIOS-consulent. Dit is een gediplomeerd vakleerkracht bewegingsonderwijs die vanuit de Gelderse Sport Federatie wordt ingezet en zorgt voor een stuk deskundigheidsbevordering van de groepsleerkracht. De methode omvat een vaste lessenreeks waarin alle kerndoelen van het bewegingsonderwijs terugkomen.

In januari start BIOS op de Marang in Angeren en Pius X in Bemmel en in het nieuwe schooljaar (2010-2011) worden leerkrachten van De Tichelaar in Gendt en De Zilverzwaan in Huissen begeleid.

(Geplaatst: 15 december 2009)