Gemeente Lingewaard


Regels afsteken vuurwerk en carbidschieten

Als gevolg van de vele vernielingen tijdens de jaarwisseling 2007-2008 zijn vorig jaar de regels omtrent het afsteken van vuurwerk en carbidschieten aangescherpt. Tijdens de komende jaarwisseling worden dezelfde regels gehanteerd.

Extra aandacht voor overlastplegers
Vorig jaar zijn rond de jaarwisseling 10 bewoners van Lingewaard aangehouden in verband met vuurwerkoverlast. De burgemeester heeft deze overtreders een brief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat zij bij de politie bekend zijn en de komende tijd extra aandacht krijgen. Als zij opnieuw worden betrapt gelden zware straffen.

Afsteken
Consumentenvuurwerk (dat in Nederland in de winkel wordt verkocht) mag worden afgestoken op
31 december 2009 na 10.00 uur tot 1 januari 2010, 02.00 uur. Maar daarbij mag geen gevaar, schade of overlast worden veroorzaakt. Carbidschieten is toegestaan op 31 december 2009 na 10.00 uur tot 1 januari 2010, 02.00 uur en uitsluitend buiten de bebouwde kom. Daarbij mag geen gevaar voor mens en dier worden veroorzaakt. Carbidschieten is aan strenge regels gebonden, informatie hierover kan worden opgevraagd bij de afdeling Bouwen, Wonen en Milieu. Schade. Afsteken van illegaal of professioneel vuurwerk door particulieren is te allen tijde verboden.

Toezicht, boetes en schadeverhaal
Politie en BOAs zullen de komende periode gerichte controles uitvoeren op het afsteken van vuurwerk. De boetes voor afsteken, bezit of verkoop van illegaal vuurwerk liggen tussen 800 en 2.500 of een maand gevangenisstraf. De boetes voor overtredingen met consumentenvuurwerk worden door justitie van geval tot geval bepaald. Schade veroorzaakt door vuurwerk wordt verhaald op de daders.

Verwijderen kwetsbaar straatmeubilair
Een aantal openbare afvalbakken worden in de loop van week 51 verwijderd in verband met de jaarwisseling.
Hiermee willen wij vuurwerkschade aan deze bakken voorkomen. U wordt verzocht geen rommel achter te laten op de plaats waar de tijdelijk verwijderde afvalbakken hebben gestaan. In de eerste week van het nieuwe jaar worden de afvalbakken teruggeplaatst.

In verband met de jaarwisseling zullen de kledingcontainers in de loop van week 51 worden verwijderd of afgesloten. U wordt verzocht de kleding die u in deze containers zou willen deponeren tot begin januari in huis te houden. In de loop van week 1 van het nieuwe jaar worden de kledingcontainers weer teruggeplaatst.

(Geplaatst: 15 december 2009)