Gemeente Winterswijk


Gemeenten Winterswijk en Camdeboo (ZA) winnen prijs voor samenwerkingsproject

Winterswijk - De gemeenten Winterswijk en Camdeboo (Zuid Afrika) hebben namens VNG International en SALGA een onderscheiding gekregen voor de bijzondere samenwerking die beide gemeenten in 2008 met elkaar zijn aangegaan. De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van lokaal huisvestingsbeleid en het opstarten van sociale (huur)projecten. De prijs is toegekend vanwege de kennis die in het project is opgedaan op het gebied van projectmanagement, marktonderzoek en beleidsontwikkeling.

De gemeente Winterswijk ondersteunt samen met woningbouwcorporatie De Woonplaats sinds 2007 de gemeente Camdeboo in Zuid-Afrika op het gebied van huisvesting. De toekenning van de prijs onderstreept dat de gemeente Camdeboo met ondersteuning van haar Nederlandse partners goed op weg is om de lokale huisvestingssituatie van haar inwoners sterk te verbeteren.

Beoordeling projecten
De commissie, met daarin onder meer parlementslid van Haersma Buma van het CDA en Hans Buis van VNG International, heeft lopende projecten beoordeeld van zeven gemeenten die Zuid Afrikaanse gemeenten ondersteunen bij het ontwikkelen van lokaal huisvestingsbeleid en bij het opstarten van sociale (huur)projecten. De commissie is van oordeel dat de kennis die Winterswijk en Camdeboo hebben opgedaan, verspreid moet worden onder alle lopende uitwisselingsprojecten.

Gemeentelijke ondersteuning
Naast problemen op het gebied van HIV Aids en afvalverwerking heeft de regering van Zuid-Afrika bij de Nederlandse overheid aangegeven behoefte te hebben aan ondersteuning bij het ontwikkelen van goede lokale huisvestingsmogelijkheden voor haar bevolking. Om hier een bijdrage aan te kunnen leveren, ondersteunen zeven Nederlandse gemeenten, waaronder Delft en Breda, gemeenten in Zuid-Afrika bij het ontwikkelen van lokaal huisvestingsbeleid en het opstarten van sociale (huur)projecten. Nadat de gemeenten Camdeboo en Winterswijk in 2007 een potentiële samenwerking hebben verkend, is het project in 2008 definitief van start gegaan. Tot nu toe is o.a. een projectmanagement structuur geïmplementeerd, met ondersteuning van de Nelson Mandela Metropolitan University een marktonderzoek uitgevoerd, een concept woonvisie opgesteld en een pilot project opgestart.