Jong Amsterdams architectenbureau ontwerpt Universiteit Campus Gabon

15/12/2009 11:48

Blok Kats van Veen Architecten

Kennisuitwisseling leidt tot duurzaamheid in Afrika

Momenteel studeert 60% van de Gabonese studenten in het buitenland waaronder Europa. Door middel van een aantal goed geoutilleerde campussen geeft de Gabonese overheid vorm aan de ambitie een kenniseconomie in eigen land te ontwikkelen.

Het Amsterdamse bureau Blok Kats van Veen architecten en Maïssa Architectures uit Gabon hebben een interculturele samenwerking waarin hun Europese en Afrikaanse kennis wordt gedeeld. Op dit moment werken zij gezamenlijk aan een duurzaam nieuwbouwplan voor de Universiteits Campus Mouila in Gabon.

Het ontwerp voor de Universiteits Campus Mouila omvat een masterplan, ontwerpen voor de diverse faculteitsgebouwen, huisvesting voor studenten, leraren en staf, kantoren, een auditoriumgebouw, een bibliotheekgebouw, en sport- en ontspanningsvoorzieningen. De inrichting van de publieke ruimte en de landschappelijke inpassing is onderdeel van het plan.

Een intensieve en integrale aanpak met Nederlandse en Gabonese deskundigen op het gebied van klimaat, energie, constructie, fysica en architectuur heeft geleid tot een bijzonder duurzaam plan. Bouwen in een tropisch klimaat is van grote invloed op het project. Om tot een extreem laag energieverbruik te komen zijn, naast slimme oriëntatie en positionering van de gebouwen, veel gebruik van indirect daglicht, weinig kunstlicht en natuurlijke ventilatie, innovatieve oplossingen toegepast; koeling met gebruik van de rivier, betonkernactivering, energielevering door hydropower, een biogasinstallatie en zonnecellen.

De samenwerking tussen Blok Kats van Veen en Maïssa Architectures wordt momenteel verder uitgebreid in andere projecten en prijsvragen waaronder het ontwerp voor het Ramses Park te Caïro en een kinderziekenhuis in Rwanda.

Jean Pierre Maïssa en Robert van Kats presenteerden hun projecten tijdens de 3e African Perspectives conferentie in Pretoria, Zuid Afrika.





http://www.mouilauniversity.com