Gemeente Lopik

Startschot campagne "Doe meer met afval"

Uw afval is grondstof voor nieuwe producten

Donderdag 10 december 2009 gaf Jan Streng, burgemeester van Abcoude en bestuursvoorzitter van Afval Verwijdering Utrecht (AVU), het startschot voor de provinciebrede campagne `Doe meer met afval'. Hij onthulde deze middag samen met een lachende en levende minicontainer de eerste campagneposter over de afvalstroom Glas. Met deze campagne vragen alle Utrechtse gemeenten aandacht voor het scheiden van afval en voorkomen ervan. Het eerste thema van de campagne is Glas. Daarna zullen de komende 2 jaar ook de andere afvalstromen de revue passeren.

Er ontstaat steeds meer huishoudelijk afval. Het inzamelen en verwerken ervan kost veel geld en belast het milieu. Uit de jaarlijkse sorteerproeven van de gemeenten blijkt dat ongeveer 50% van het restafval nog bestaat uit afval dat prima kan worden hergebruikt. Afval scheiden én voorkomen spaart dus zowel geld als het milieu. Bovendien levert het grondstoffen op voor nieuwe producten.

Over de campagne

De campagne laat van verschillende afvalstromen zien hoe het verwerkt wordt tot nieuwe producten, nadat het is weggegooid. Zo wordt glas weer glas en plastic wordt verwerkt tot een fleecetrui, een dvd-hoesje of een autodashboard. Van al het apart ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval in de Utrechtse gemeenten wordt niet alleen compost gemaakt, maar zelfs groene stroom. Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.doemeermetafval.nl.