Gemeente Almelo

Burgemeester Hermans-Vloedbeld ontvangt nieuwe Nederlanders

15 december 2009 - Op dinsdag 15 december 2009 is er in Almelo een feestelijke ceremonie voor Almeloërs die sinds oktober 2008 Nederlander zijn geworden. Dit is de eerste officiële ontvangst van burgemeester Hermans-Vloedbeld. In haar toespraak zal zij aandacht besteden aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit.

Alle nieuwe Nederlanders in Almelo zijn uitgenodigd voor de ceremonie. Circa vijfentachtig mensen hebben zich aangemeld om te komen vieren dat zijzelf of hun familielid dit jaar Nederlander zijn geworden.

Feestelijk

De bijeenkomst op 15 december heeft een feestelijk tintje en tegelijk een ceremonieel karakter. Het Wilhelmus wordt gezongen en de nieuwe staatsburgers ontvangen behalve een boeket bloemen een kleine attentie.

Landen

De Almeloërs van buitenlandse afkomst zijn afkomstig uit verschillende landen, zoals Irak, Turkije, Afghanistan, Sovjet Unie, Roemenië, Burundi etc. Sommigen wonen al jaren in Nederland, anderen hebben net een paspoort gekregen. In Almelo krijgen jaarlijks meer dan negentig inwoners de Nederlandse nationaliteit.

Nederlanderschap

In 2006 besloot de Tweede Kamer en het Kabinet om jaarlijks een `Dag van het Nederlanderschap' in te voeren om nieuwe staatsburgers met een ceremonie te bevestigen in hun Nederlanderschap. De eerste twee jaar werd dit gevierd op 24 augustus, de datum waarop in 1815 in Nederland de eerste grondwet in werking trad. De Rijksministerraad heeft in 2008 echter besloten de naturalisatiedag te verplaatsen naar15 december, de dag dat tot nu toe Koninkrijksdag werd gevierd. De ceremonie is een bevestiging dat de nieuwe Nederlander alle rechten en plichten krijgt en aanneemt die aan het Nederlanderschap zijn verbonden.