Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Brussel vraagt het ontslag van Ecolo-minister Huytebroeck (15/12/09)

Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) vraagt het ontslag van Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) wegens schuldig verzuim. Huytebroeck heeft in het dossier rond de Zennevervuiling op geen enkel moment haar verantwoordelijkheid opgenomen. En dat voor een minister die er prat op gaat dat ze haar beleid richt op het uitbouwen van Brussel als ecologische hoofdstad. Dat ze dan ten minste vandaag haar verantwoordelijkheid neemt en opstapt.

Sinds 25 november zijn er problemen met het Brusselse waterzuiveringsstation Brussel-Noord. Oorzaak is een dispuut tussen Aquiris, het Frans-Belgische consortium dat het zuiveringsstation uitbaat, en het Brussels Gewest over een nieuwe zandfilterinstallatie. Acquiris heeft het zuiveringsstation gewoon stilgelegd waardoor het afvalwater van 1,1 miljoen mensen nu ongezuiverd via de Zenne naar Vlaanderen stroomt.

Minister Huytebroeck bleef volledig in gebreke. Ten eerste heeft ze de problemen onderschat en kon ze blijkbaar ook niet inschatten dat Acquiris de machines effectief zou kunnen stilleggen. Toen dat toch gebeurde, heeft ze niet de nodige stappen ondernomen om de zuiveringsinstallaties te laten heropstarten en tenslotte heeft ze nagelaten haar collega van de Vlaamse regering te waarschuwen. Nochtans bestaat hierover een samenwerkingsakkoord dat gewesten verplicht om gewestoverschrijdende milieu-effecten te melden.

Men had er in alle omstandigheden moeten voor zorgen dat de waterzuiveringsinstallaties bleven draaien vindt Paul De Ridder: Stel u eens voor dat men bij een discussie over het functioneren van een nierdialysemachine langs beide zijden koppig aan zijn standpunt vasthoudt en dan maar besluit om de machine stop te zetten. Dit is toch te gek voor woorden. Als er levens op het spel staan, moet men eerst het nodige doen en pas nadien beginnen discussiëren over wie de factuur moet betalen.

Een groene minister die heel haar beleid gericht had op het uitbouwen van Brussel als ecologische hoofdstad kan in dergelijke omstandigheden niet langer functioneren. De N-VA vraagt dan ook bij monde van Brussels volksvertegenwoordiger Paul De Ridder het ontslag van Brussels minister van Leefmilieu Huytebroeck.

Paul De Ridder: Ecolo wil van Brussel een ecologische hoofdstad maken maar zorgt nu voor een ecologische ramp! Op enkele weken tijd heeft men hetgeen men twee jaar lang moeizaam heeft opgebouwd tenietgedaan. Daarnaast heeft Brussel een enorme imagoschade opgelopen naar de andere gewesten toe en meer bepaald naar Vlaanderen. Het is voor ons duidelijk dat minister Huytebroeck niet langer kan aanblijven.

De Brusselse regering zou er bovendien bij monde van minister-president Charles Picqué goed aan doen haar verontschuldigingen aan te bieden bij de Vlaamse bevolking voor de geleden schade.

Auteur:
Paul De Ridder
Brussels parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be