Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervraag over afschrift beantwoording brief Comgoed BV

Hierbij ontvangt u, op uw verzoek, een afschrift van mijn antwoord op de aan mij gerichte brief van Comgoed BV te Dirksland d.d. 2 september 2009, inzake de afzet van compost.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Pagina 1 van 1

> Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag
Agrarische ketens en Visserij Comgoed BV Cluster Mest en Milieu

De heer F. Franzen Prins Clauslaan 8 Oudelandsedijk 4 2595 AJ Den Haag
Postbus 20401 3247 LJ DIRKSLAND 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl Onze referentie AKVL/2009/2529

Datum 14 december 2009

Betreft Beantwoording van uw brief van 2 september 2009 inzake afzet van

compost

Geachte heer Franzen,

Met deze brief reageer ik op uw brief van 2 september 2009 waarin u verzoekt om een schriftelijk antwoord op de vraag hoe u de afzet van compost aan gemeenten, waterschappen en aannemers in de weg- en waterbouw moet registreren en hoeveel compost zij mogen ontvangen/gebruiken.

Allereerst bied ik u hierbij mijn excuses aan dat een antwoord op uw brief van 2008 zo lang op zich heeft laten wachten. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het antwoord door mijn diensten al in een eerder stadium in een persoonlijk gesprek en telefonisch aan u is verstrekt. Hierna volgt alsnog het schriftelijk antwoord.

De afzet van compost aan gemeenten, waterschappen en aannemers in de weg- en waterbouw kunt u registeren door op het "vervoersbewijs zuiveringsslib en compost" (VZC) - indien van toepassing - bij onderdeel 4 de opmerkingscode `31' in te vullen. Met opmerkingscode 31, gebruikt voor levering aan particulieren, wordt bedoeld de aflevering van meststoffen aan eindgebruikers niet zijnde landbouwers, intermediairs of andere leveranciers/afnemers. Code 31 geeft aan dat de meststof buiten de Nederlandse landbouwgrond wordt gebruikt door een eindgebruiker: dus op natuurterrein of overige grond. Als echter een aannemer niet de eindgebruiker is en hij het weer doorlevert, is hij een overige leverancier en zal hij zich op grond van artikel 43, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet moeten aanmelden bij de Dienst Regelingen. Hij ontvangt dan een relatienummer.

Overigens wijs ik u er - volledigheidshalve - op dat een compost waarvan het organische stofgehalte meer is dan 10% altijd als compost moet worden aangemerkt, ook al hanteert men daarvoor andere termen, zoals opvulgrond. Dit betekent dat hiervoor een VZC moet worden opgemaakt.

Pagina 1 van 2

Hoeveel compost mag worden gebruikt, hangt af van de soort grond die het Agrarische ketens en Visserij Cluster Mest en Milieu betreft: landbouwgrond, natuurterrein of overige grond. Op overige grond mag eenmalig een gift van 200 ton droge stof per hectare worden gebruikt, mits dit vooraf wordt gemeld bij de Dienst Regelingen. Voor meer informatie over de Datum
14 december 2009 regels voor handel en vervoer van compost en regels voor het gebruik van Onze referentie compost verwijs ik u naar de flyers op de site van het LNV-loket AKVL/2009/2529 (www.hetlnvloket.nl).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Pagina 2 van 2


---- --