Gemeente Smallingerland


AED voor Goëngahuizen

Met gillende sirenes kwam de Automatische Externe Defibrillator (AED) woensdag 9 december aan in Goëngahuizen. Daarna werd het apparaat door wethouder Jan Rozema en directievoorzitter Ad Geerts van Rabobank Drachten overhandigd aan Elsbeth Brouwers van Plaatselijk belang Goëngahuizen.

Met de plaatsing van de AED in Goëngahuizen, de meest westelijke plek van Smallingerland, wordt het startsein gegeven voor de plaatsing van AED's in de 13 buitendorpen. In Drachten zijn al zo'n 30 AED's beschikbaar in openbare gebouwen en bij verenigingen en particulieren.

In samenwerking met de dorpen is de afgelopen tijd gezocht naar een geschikte locaties om de AED's op te hangen. In 11 dorpen is inmiddels een geschikte plek gevonden. Per dorp worden 10 vrijwilligers opgeleid om de AED in combinatie met reanimatie optimaal te kunnen gebruiken. Een AED kan gebruikt worden wanneer iemand een hartstilstand heeft. Het is een relatief eenvoudig te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem te vertellen wat je moet doen.

Het eerste jaar investeert de gemeente Smallingerland EUR46.000 in o.a. aanschaf van de AED's, plaatsing en opleiding van de vrijwilligers. Daarna zijn er structurele kosten van EUR3.250 per jaar voor opleiding, onderhoud en beheer. Rabobank Drachten draagt uit haar Fonds Coöperatief Dividend EUR18.000,- bij en stelt daarmee 8 AED's beschikbaar.