Gemeente Dalfsen

Ecologisch woonhuis in Hoonhorst

Het storten van de kleikorrels Het storten van de kleikorrels

November 2009

Hans en Willemien Wijermars laten een ecologische woning bouwen in Hoonhorst. In het ecologische concept is een evenwicht gerealiseerd tussen bijzonder energiezuinig, gebruik van natuurlijke materialen en een gezond binnen klimaat. Recent zijn er kleikorrels in de fundering gespoten, waarmee een bijzondere manier van isoleren is toegepast. De kleikorrels werken als een thermolaag. Ze worden warm door het huis zelf en geven die warmte weer terug als het in huis frisser wordt. Tegelijk houden ze optrekkende kou van onder af tegen.

Andere duurzame en ecologische maatregelen in de woning zijn vlaswol als isolatie, gebruik van natuurverf, veel glas op het zuiden, veel minder op het noorden. Sowieso wordt tijdens de bouw vooral gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Zo is de toepassing van staal en beton in de woning in de Hoonhorster nieuwbouw tot een minimum beperkt. De verdiepingsvloeren en de kapconstructie worden uit hout opgetrokken. De bouw wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Journée uit Dalfsen. Met de locale installateurs Bergman en HTD is een concept uitgewerkt waarbij aardwarmte, in combinatie met zonneboilers, wordt gebruikt om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien.

De familie Wijermars is ook betrokken bij de stichting Natuurlijk die vanuit 't Natuurlijk Huus in Raalte activiteiten ontwikkelt. Na 't Natuurlijk Huus is de woning in Hoonhorst, voor zover bekend, de tweede nieuwbouwwoning in Nederland die met een thermovloer van kleikorrels werkt.