Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 15 december

Alkmaar, 15-12-2009 o 11.45 uur

Brand bij brasserie

Heiloo, dinsdag 15 december 2009

Rond 05.45 uur werd er een brand gemeld bij brasserie Wildschut aan de Stationsweg 82. De brandweer ging onmiddellijk ter plaatse en meldde iets na 06.00 uur een grote brand.

De brand bleek te woeden in de keuken van de brasserie. Dit is een bijgebouw met een plat dak welke aan de brasserie vast zit. Er ontstond flinke rookontwikkeling en er was brandgevaar voor de omliggende percelen. Politieagenten hebben omwonenden gewekt en gesommeerd hun huis te verlaten. Bij enkele appartementen werd niet open gedaan terwijl buurtbewoners aangaven dat er wel bewoners thuis moesten zijn. In die gevallen forceerden de politiemensen de deur. In totaal werden er zon 30 personen geëvacueerd, variërend van gezinnen met kinderen tot oudere mensen. Ze konden rond 07.30 uur terug naar hun woningen en appartementen. Ook enkele naastgelegen winkels werden gecontroleerd op aanwezigheid van personen en ook in die gevallen verschaften agenten zich met geweld de toegang tot de panden. De omliggende panden liepen rookschade op.

De brandweer had het vuur om 06.30 uur onder controle en kon voorkomen dat de vlammen oversloegen. Er moest nog wel worden nageblust en de brandweer was tot 09.00 uur bezig. De keuken brandde uit en de brasserie liep flinke rook- en waterschade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken door de brand voor. Vanwege opvriezend bluswater op straat heeft de gemeente zout en zand gestrooid. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar de politie gaat niet uit van brandstichting.

Ontevreden klant bijt van zich af

Alkmaar, maandag 14 december 2009

De politie heeft rond 17.45 uur een 22-jarige man uit Alkmaar aangehouden in een elektronicazaak aan Noorderkade. De man wilde iets ruilen en kreeg een discussie met het personeel achter de servicebalie. Hij ging een personeelslid te lijf. Hij beet het mannelijke slachtoffer in diens voet. Omdat deze een leren schoen droeg liep hij geen lestel op. Met hulp van collegas kon hij de verdachte overmeesteren en overdragen aan de ingeschakelde politie. De verdachte zelf liep een klein hoofdwondje op tijdens de schermutseling maar behoefde zich niet onder behandeling van een dokter te stellen. Hij werd na verhoor in de loop van de avond heengezonden met een proces-verbaal wegens mishandeling op zak.

Aanhouding na huiselijk geweld

Den Helder, dinsdag 15 december 2009.

Gisteravond rond 22.00 uur heeft de politie in de Vogelbuurt een 54-jarige man uit Den Helder in zijn woning aangehouden. De man was kwaad geworden en was daarbij zijn vriendin en zijn stiefkinderen te lijf gegaan. Ze raakten licht gewond. De verdachte werd voor de nacht ingesloten en de politie maakt een proces-verbaal tegen hem op wegens huiselijk geweld.

Heling fiets

Alkmaar, maandag 14 december 2009.

Rond 13.30 uur betrapte een surveillerende agent een 15-jarige jongen uit Alkmaar met een gestolen fiets op het Molentochtpad. Het slot van de fiets was zichtbaar doorgezaagd. Nadat de fiets in het computersysteem van de politie was nagetrokken bleek dat deze in 2001 (!) vanaf de Fnidsen in Alkmaar gestolen was. Familie van de jongen zou de fiets van een onbekende gekocht hebben. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt wegens heling waarna hij werd heengezonden.

Drankrijder

Callantsoog, dinsdag 15 december 2009.

Vannacht om 01.20 uur werd op de Callantsogervaart een 19-jarige automobilist uit Barsingerhorn gecontroleerd op drankgebruik. De man moest mee naar het bureau en blies daar 305 ug/l (tot 90 toegestaan voor een beginnend bestuurder). Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Overval op videotheek, politie zoekt getuigen (tevens homepagebericht)

Heerhugowaard, maandag 14 december 2009.

Rond 21.15 uur is een videotheek aan het Raadhuisplein overvallen. Een medewerker werd bedreigd met een vuurwapen en moest geld afgeven waarna de twee daders vertrokken.

Toen de daders binnen kwamen stond de medewerker met een klant aan de balie. Ze werden bedreigd met het vuurwapen door twee daders. De medewerker moest geld afgeven waarna de daders te voet vertrokken.

De politie heeft de omgeving afgezocht en heeft daarbij ondermeer een speurhond ingezet. Dit leverde nog geen resultaat op. Tevens werden camerabeelden van de videotheek veilig gesteld.

Getuigenoproep

De twee Nederlands sprekende daders voldoen aan het volgende signalement:
1. Een man met een lengte 1,80 m. Hij droeg een donkerblauw vest met een capuchon en verder een blauwkleurige spijkerbroek met aan de voor- en achterkant vale vlakken. Tevens had hij blauwe handschoenen aan en witte sportschoenen. Hij droeg een muts over zijn hoofd die ook een groot deel van zijn gezicht bedekte. 2. Een man, lengte onbekend. Hij had een blanke huiskelur en droeg een blauwe muts met een sjaal voor zijn gezicht. Hij droeg een blauw trainingspak met een capuchon en had spierwitte sportschoenen aan.

De politie is op zoek naar getuigen die informatie over deze overval of de daders kunnen geven. Zij worden verzocht te bellen met de politie in Heerhugowaard: 0900-8844.

Verkeerscontrole

Warmenhuizen, maandag 14 december 2009.

In de middaguren werd een verkeerscontrole gehouden op de Veilingweg. Daarbij kregen vier automobilisten een boete van 90 euro wegens het niet dragen van de verplichte autogordel. Bij het dragen van de gordel neemt het letselrisico bij aanrijdingen met 40% af.

Tevens werd kregen vijf bestuurders een bon wegens het overschrijden van de maximum snelheid binnen de bebouwde kom. De hoogst gemeten snelheid was 74 km/u waar 50 is toegestaan.

Bromfietscontrole

Schagen, maandag 14 december 2009.

In de ochtenduren heeft de politie op de Menisweg een bromfietscontrole gehouden. Overlast door bromfietsen is een van de grote ergernissen van het publiek en bovendien zijn ze vaker dan andere voertuigen betrokken bij ongevallen met letsel. Ruim 20% van de verkeersslachtoffers (20% van de ruim 600 in NHN) in het verkeer valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is.

Er werden 42 brommers gecheckt. Acht bestuurders kregen een bon waarvan vier omdat hun voertuig was opgevoerd.

Drankrijder

Alkmaar, dinsdag 15 december 2009.

Vannacht rond 03.00 uur werd op de Terborchlaan een 33-jarige automobilist uit Zandvoort gecontroleerd op drankgebruik. De man moest mee naar het bureau en blies daar 490 ug/l (tot 220 toegestaan). Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Bus in brand

Wieringerwerf, dinsdag 15 december 2009.

Vanmorgen om 06.15 uur strandde er een touringcar op de snelweg A7, ter hoogte van het motel van Van der Valk. Door motorpech of kortsluiting vatte de motor van de bus vlam. De bus brandde geheel uit. Passagiers konden overstappen in een bus die erachter stond en er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.