FNV KIEM

Creatieve industrie ontvangt 16 miljoen euro om werkloosheid op te vangen

dinsdag 15 december 2009

De grafimedia- en uitgeverijbranche ontvangt van Europa 10 miljoen euro om ontslagen werknemers weer aan een baan te helpen. Het arbeidsmarkt & onderwijsfonds (A&O fonds) vult dit bedrag met 6 miljoen euro aan. Piet Hein Donner, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ondertekende dinsdag 15 december samen met de sociale partners, waaronder FNV KIEM, een convenant waarin de spelregels worden uitgelegd.

Werknemers die tussen 1 april en 31 december 2009 zijn ontslagen of met ontslag worden bedreigd, kunnen dankzij deze subsidie gebruik maken van verschillende trajecten die hen aan een nieuwe baan moeten helpen. Bijvoorbeeld door middel van loopbaanoriëntatie, sollicitatietrainingen, persoonlijke begeleiding en coaching, outplacement en arbeidsmarktoriëntatie.

Het mobiliteitscentrum C3 (Centrum voor Creatieve Carrières) biedt de trajecten aan. C3 is op 1 oktober 2009 opgericht door FNV KIEM, KVGO, NUV en CNV Media en is het eerste mobiliteitscentrum in Nederland dat Europese subsidie krijgt toegewezen.

"Deze financiële injectie vanuit Europa is hard nodig! De grafimedia- en uitgeverijbranche heeft harde klappen te verduren gehad het afgelopen jaar en de sector krimpt. Dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende sociale partners, hebben we met C3 een middel in handen waarmee we al die werknemers die zonder baan zitten, kunnen helpen de negatieve spiraal te doorbreken. Zodat kansen weer zichtbaar worden en een nieuwe baan het resultaat is," zegt Joke Hubert namens FNV KIEM.