Nederlanders kiezen massaal voor baanzekerheid

15/12/2009 13:11

Integron B.V.


- Sfeer, collegialiteit en samenwerking ondervinden geen negatieve impact van de crisis.


- Negatieve impact van de crisis is op de mensen en organisaties gedaald


- Ook veel goede ontwikkelingen dankzij crisis

Rotterdam 15 december 2009. Uit een onderzoek van Integron onder managers personeelszaken en human resources in Nederland, blijkt dat de werkenden in Nederland massaal kiezen voor baanzekerheid. Baanzekerheid is volgens de ondervraagden de belangrijkste drijfveer voor het personeel, toegenomen van 25% tot 56%. Baanzekerheid is wel ten koste gegaan van de ambitie, deze drijfveer is gedaald van 41% in 2008 tot 18% nu.

Hoewel er nog geen grote verschillen zijn, blijkt wel dat de negatieve impact van de crisis licht is afgenomen. De HR managers geven aan dat in beide gevallen de negatieve impact op zowel de totale organisatie als op de mensen binnen de organisatie met 5% is gedaald ten opzichte van een half jaar geleden. De negatieve impact van de crisis is daarmee weer op zijn retour!

Dat de crisis veel negatieve impact op organisaties heeft gehad is duidelijk. Desondanks blijken er ook goede ontwikkelingen te zijn door de crisis. Meer dan een kwart van de ondervraagde HR managers is concreet met een HR beleidsplan bezig is waarbij ontwikkeling van personeel hoog in het vaandel staat. Sfeer, collegialiteit, samenwerking en ook motivatie ondervinden eveneens geen negatieve impact van de crisis volgens een ruime meerderheid van de ondervraagden. Uit andere onderzoeken van Integron blijkt dat vooral sfeer en collegialiteit belangrijke drijfveren zijn om voor te werken. Dat deze aspecten geen last ondervinden van de crisis is goed voor werkgevers.

Over het onderzoek

In de maanden oktober en november 2009 is door Integron voor de tweede keer een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de economische crisis op het HR-beleid. In het voorjaar van 2009 is het onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Het onderzoek stelt Integron en HR-managers in staat om een beter inzicht te verkrijgen in de huidige economische situatie en wat dat doet met het HR-beleid van organisaties in Nederland. Wat voor impact heeft de huidige economische situatie op het HR-beleid en het personeel in vergelijking met de situatie een halfjaar geleden?

Over Integron

Integron is dé specialist in Nederland op het gebied van onderzoek naar medewerkers- en klanttevredenheid. Integron maakt organisatieprestaties meetbaar en stuurbaar met behulp van onderzoek. Het bureau is in 1993 opgericht in Rotterdam en heeft ruim veertig medewerkers. Integron werkt voor honderden organisaties, waaronder CZ Zorg Verzekeringen, KLM, Randstad, Heineken, TNT Post, GTI, RTL, Achmea en gemeente Schijndel. Het bureau is lid van ESOMAR, een wereldwijde organisatie voor marktonderzoekers en MOA (MarktOnderzoekAssociatie).





http://www.tevredenheidsonderzoek.nl/