Regering Aruba: Koninkrijk toe aan vernieuwing

15/12/2009 13:18

De regering van Aruba

Den Haag, 15 december 2009 - Het Koninkrijk der Nederlanden is dringend toe aan vernieuwing. Dat stelt de nieuwe minister-president van Aruba Mike Eman. Op zijn initiatief spraken hij en zijn Antilliaanse ambtgenoot Emily de Jongh-Elhage in het Torentje met premier Jan Peter Balkenende over de toekomst van het Koninkrijk.

Eman: ,,De afgelopen jaren zijn de relaties in het Koninkrijk te veel gedomineerd door discussies over zaken als risicojongeren en schuldenproblematiek. Het zijn dit soort problemen die onze aandacht en energie opeisen waardoor de mogelijkheden die het Koninkrijk biedt naar de achtergrond schuiven".

De eind oktober aangetreden premier van Aruba pleit er niet voor de ogen te sluiten voor problemen die zich voordoen. ,,Integendeel, die moeten we aanpakken en oplossen. En graag veel daadkrachtiger dan nu het geval is. Maar de afgelopen jaren zijn we over en weer te snel in de sfeer van verwijten verzeild geraakt."

,,Dat werkt contra-productief. Ik ben ervan overtuigd dat wij de problemen die er zijn veel sneller kunnen verhelpen als wij de Koninkrijksbanden niet als een probleem maar als een kans beschouwen. Dat zou de basis kunnen en moeten zijn. Ik heb er daarom bij mijn collega-premiers voor gepleit om het Koninkrijk nieuw leven in te blazen."

,,Voor wat Aruba betreft ben ik van mening dat wij als kleine natie veel baat kunnen hebben bij het aanhaken bij een groter geheel zijnde op de eerste plaats Nederland, het land waarmee wij van oudsher zoveel delen. Maar ook met de Europese Unie, het groter geheel waarin Nederland op haar beurt integreert, willen wij graag sterke banden. Dan moeten we niet meer bij alles meteen denken wat het kost of wat we eventueel aan autonomie zouden moeten inleveren. Ik zie wat dat betreft de Europese Unie als een goed voorbeeld. Nederland is een grote donateur van Brussel maar krijgt er van alles voor terug."

,,Wij zouden bereid moeten zijn om op die manier in de samenwerking in het Koninkrijk te investeren. Wij hebben elkaar veel te bieden. Gezamenlijk kunnen wij voorwaarden en faciliteiten creëren die het bedrijfsleven in staat stelt zijn concurrentiekracht te versterken."

,,Een concreet voorbeeld is onze infrastructuur met een goed toegeruste haven, luchthaven, it en telecommunicatie. Nederlandse bedrijven kunnen zich geen betere 'stepping stone' naar Zuid-Amerika wensen. Het is niet alleen onze ligging die Nederlandse bedrijven een voorsprong geeft, onze mensen kennen de cultuur en spreken de taal van dat achterland dat een enorm economisch groeipotentieel heeft."

,,Het liefste heb ik dat het Koninkrijk meer van de burgers en de bedrijven wordt en wat minder van de bestuurders. Een Koninkrijk-nieuwe-stijl dus maar dan zullen wij, politici, eerst wel de weg moeten vrijmaken. En als wij dat goed doen, weet ik zeker dat Aruba en de Antillen ook in de Nederlandse publieke opinie grote stappen voorwaarts kunnen maken . Want dan ziet iedereen er de voordelen van in dat wij samen het Koninkrijk delen", aldus premier Eman die tijdens het overleg in het Torentje heeft beloofd zijn ideeën nader uit te werken.