Onderzoek geschillenregelingen CAO's

15/12/2009 13:53

Wissenraet van Spaendonck

Geschillenregelingen en CAO's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 80% van de CAO's is een geschillenregeling voor werknemers opgenomen. Het betreft geschillen over de uitleg van arbeidsvoorwaarden in de CAO, functie-indeling of werkdruk. Wissenraet Van Spaendonck verricht in samenwerking met de Universiteit van Tilburg onderzoek naar het gebruik van geschillenregelingen in CAO's. De nadruk ligt op kwalitatieve aspecten en het in kaart brengen van de voor- en nadelen.

Het bestaan van CAO-geschillenregelingen sluit aan bij het huidige kabinetsbeleid om de gang naar de rechter te vervangen door buitengerechtelijke vormen van geschil-beslechting. Ook bij sociale partners is waarneembaar dat, als vorm van zelfregulering, partijen er op aansturen dat arbeidsrechtelijke geschillen binnen eigen kring worden opgelost. Via regelingen in de CAO wordt vormgegeven aan de verantwoordelijkheid van partijen om problemen in hun sector zelf op te lossen.

De vraag is hoe deze regelingen in de praktijk vorm krijgen? Zijn ze zo ingericht dat ze de gewenste voordelen opleveren? Zijn deze regelingen voldoende bekend en ontlasten ze daadwerkelijk de rechterlijke macht? Is er sprake van terugkoppeling naar de CAO-tafel en worden uitspraken verwerkt in de CAO? Hoeveel zaken behandelen de commissies en wordt er voldoende ruchtbaarheid gegeven aan het bestaan van deze regelingen? Ook is het de vraag hoe vaak zaken alsnog aan de daartoe bevoegde rechter worden voorgelegd.

Het onderzoek is in november 2009 gestart met een enqu(ee)te onder 100 CAO's in Nederland. De enqu(ee)te is opengesteld via de link: http://tiny.cc/wispa

Het onderzoek wordt in 2010 afgesloten met een telefonische enqu(ee)te -onder werkgevers en werknemers- die in een CAO-procedure betrokken waren.

De resultaten van het onderzoek zijn in de zomer van 2010 bekend. In overleg met het Ministerie SZW worden deze naar buiten gebracht. Bepaalde trends, "best practices" en aanbevelingen worden aan de Minister en sociale partners gegeven.





http://www.vanspaendonck-wispa.nl/index.php/wie-zijn-wij/onderzoek