Partij van de Arbeid

CLB officieel opgericht

Op zaterdag 12 december is het Centrum voor Lokaal Bestuur officieel opgericht als zelfstandige bestuurdersvereniging. Dat gebeurde op een speciale bijeenkomst tijdens het PvdA-partijcongres in Apeldoorn. Bij de vereniging zijn ruim 3.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders van de PvdA uit gemeenten, provincies en waterschappen aangesloten.

Tijdens de vergadering werden de statuten van het CLB vastgesteld en werd de oprichtingsakte gepasseerd door notaris mr. Eveline Schot. CLB-voorzitter Leen Verbeek en penningmeester Henk Snier tekenden namens het bestuur. CLB-secretaris Jacqueline Kalk gaf een presentatie van het CLB nieuwe stijl en de activiteiten die de vereniging op stapel heeft staan voor 2010. Ter gelegenheid van de oprichting verscheen het maandblad Lokaal Bestuur met een extra editie.

Het CLB biedt de leden een platform voor discussie, meningsvorming en standpuntbepaling op het gebied van lokale en regionale politiek. Ook legt het zich toe op het versterken van de netwerken tussen PvdA-bestuurders en volksvertegenwoordigers. Op die manier wil de vereniging de toepassing van sociaaldemocratische beginselen in gemeenten, provincies en waterschappen bevorderen.

Tot nu toe was het CLB een onderdeel van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Door de verzelfstandiging krijgen de leden van het CLB ook rechtstreekse invloed op het programma en de activiteiten van de vereniging. Voor de Tweede Wereldoorlog kende de SDAP, de voorloper van de PvdA, ook al een bestuurdersvereniging van gemeente- en later provinciebestuurders en volksvertegenwoordigers. Die werd in 1902 opgericht, en was daarmee de eerste bestuurdersvereniging in ons land. Het CLB is te beschouwen als een voortzetting hiervan, maar nu in zelfstandige vorm. Het CLB heeft een kleine professionele staf van vier personen, die werkt vanuit het PvdA-kantoor in Amsterdam.

Meer info: www.lokaalbestuur.nl