Ministerie van Economische Zaken

Duurzame telecom door inzet windturbine

15 december 2009 | nieuwsbericht | Duurzame energie

Tijdens een werkbezoek aan Vodafone zag staatsecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk de eerste zendmast in Nederland met een windturbine erop. Vodafone is sinds een aantal jaren wereldwijd bezig om tests uit te voeren met het opwekken van duurzame energie. Zo gebruikt Vodafone India op veel mobiele zendmasten zonnecellen. In Nederland wordt sinds juni 2009 geëxperimenteerd met de windturbine.

Staatssecretaris Heemskerk op werkbezoek bij Vodafone.

Samen met Ericsson is langs de A16 bij Dordrecht de windturbine gebouwd op een bestaande zendmast. Wat de turbine daadwerkelijk aan besparing oplevert zal uit de tests blijken, dat is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de windsnelheid. De eerste resultaten van de tests zijn bemoedigend, en bij succes zal het aantal sites met een windturbine er op, worden uitgebreid.

Heemskerk zet zich vanuit het Kabinet in voor vergroening van de ICT-sector. Hierover maakte hij eerder ook concrete afspraken met het ICT-bedrijfsleven waaronder Vodafone. De ICT-bedrijven (verenigd in ICT~Office) zetten zich in om de energie-efficiency met 30 procent te verbeteren over de periode 2005-2020 . Volgens Heemskerk is het project van Vodafone een mooi voorbeeld dat navolging verdient in de sector als het slaagt. "Ook experimenten met masten die minder energie gebruiken zijn buitengewoon interessant. Er is in de telecom nog een wereld te winnen om energie te besparen. Zeker in het licht van wat er in kopenhagen gebeurt moeten we alle kansen aangrijpen," aldus Heemskerk.