Gemeente Son en Breugel


(PGB) voor Hulp bij het Huishouden

Een Persoons Gebonden Budget (PGB) voor Hulp bij het Huishouden

Wij hebben gemerkt dat er veel behoefte is ontstaan aan een PGB voor de inkoop van hulp bij het huishouden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wij vinden het van belang dat mensen goed geïnformeerd worden over de diverse zaken die hierbij van belang zijn. Met die informatie komt u in ieder geval goed beslagen ten ijs.

Wat is een PGB ?

Een PGB maakt het voor een klant mogelijk om zelf te kiezen wie de hulp bij het huishouden bij die klant uitvoert. Na een (verplichte) aanbesteding voor hulp bij het huishouden zijn er in Son en Breugel nieuwe zorgaanbieders. Het blijkt nu dat veel klanten voor een PGB kiezen om de oude vertrouwde hulp te behouden.

Wmo-kantoor

De bevoorschotting, controle en eindafrekening van PGB's gebeurt door het Wmo-kantoor te Sittard. Nadat dit kantoor van de gemeente heeft vernomen dat iemand een PGB toegekend heeft gekregen, vragen zij de klant of diens vertegenwoordiger om gegevens zoals bijvoorbeeld over de klant zelf, bankrekeningnummers, BTW- of BSN-nummer van de zorgaanbieder, etc. Daarna krijgen de klanten een voorschot voor het aantal uren dat door de gemeente volgens de indicatie vastgesteld is. Deze uren moet de klant tot op de laatste minuut verantwoorden.

Verantwoording

Ontvangt u bijvoorbeeld een voorschot voor 3 uur hulp per week, dan moet u die 3 uur per week ook volledig verantwoorden met facturen of werkbriefjes en bankafschriften. Laat u minder werk uitvoeren (zoals minder minuten per uur, minder uren per week of enkele weken geen hulp vanwege vakantie) dan kunt u deze uren dus niet verantwoorden en zal het Wmo-kantoor de voorschotten over de niet gebruikte uren aan het einde van het jaar bij u terugvorderen. Dat kan een grote kostenpost zijn voor u, zonder dat u zich daar bewust van bent. Vandaar dat wij u daar met nadruk over informeren.

Controle van de stukken

Het Wmo-kantoor controleert de ingediende stukken. In een steekproef wordt daarnaast jaarlijks een aantal dossiers onderworpen aan een intensieve controle. U moet hieraan meewerken en alle gevraagde stukken indienen bij het Wmo-kantoor. Het niet of niet volledig indienen van gevraagde stukken kan leiden tot geheel of gedeeltelijke terugvordering van het voorschot.

Uurprijs zorgaanbieder

Het kan zijn dat u aan de zorgaanbieder een hoger bedrag betaalt dan de gemeente (via het Wmo-kantoor) aan u vergoedt. Deze extra kosten per uur komen geheel voor uw rekening.

Eigen bijdrage

In elk geval betaalt u aan het einde van elke 4-weekse periode een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Hulp bij de PGB-administratie

Als u kiest voor een PGB maar het toch wel lastig vindt om alles te beheren, dan raden wij u aan om ondersteuning te vragen. Dit kan bij iemand uit uw directe omgeving, een bedrijf dat dit tegen betaling voor u doet of bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB kan u 4 diensten bieden:


1. Advies en modelovereenkomsten


2. Hulp bij uw salarisadministratie


3. Looncompensatie en begeleiding van zieke zorgverleners


4. Schadevergoeding en rechtsbijstand

U kunt de SVB bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 030-2648200. Voor diensten van de SVB betaalt u niets. De gemeente Son en Breugel neemt deze kosten voor haar rekening en betaalt deze rechtstreeks aan de SVB.

Meer weten?

Wilt u meer weten over PGB's dan verwijzen wij u graag naar de website van de gemeente www.sonenbreugel.nl of naar de website van de SVB www.svb.nl en Belangenorganisatie Per Saldo www.persaldo.nl. Natuurlijk kunt u ook tijdens een van de telefonische spreekuren (dagelijks van 09.00-10.00 uur) contact opnemen met het Wmo-team.