Aedes


Aedes vreest minder investeringen wijkaanpak

15 december 2009

De Nederlandse woningcorporaties hebben vorig jaar nog fors meer geïnvesteerd in de wijk- en buurtaanpak. Branchevereniging Aedes waarschuwt dat 2008 een omslagjaar was en vreest dat de situatie in 2009 en 2010 `een stuk minder zonnig' zal zijn. De investeringen in leefbaarheid zijn in 2008 met 44 procent gestegen tot 438 miljoen euro.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Bedrijfstakinformatie van Aedes vereniging van woningcorporaties. Investeringen in leefbaarheid omvatten onder andere jeugdcentra, brede scholen, buurtwinkels, zorgloketten, straatcoaches, huismeesters en sportveldjes.

De eerste tekenen van de financiële kentering van corporaties zijn al wel zichtbaar in de cijfers over vorig jaar. De stapeling van kabinetsmaatregelen, de integrale vennootschapsbelasting, de Vogelaar-heffing en het inflatievolgend huurbeleid hebben een zeer negatief effect op de financiële positie van corporaties. Naast de stapeling van kabinetsmaatregelen, werkt de economische crisis als een katalysator op de verslechterende financiële positie van woningcorporaties. `Donkere wolken pakken zich samen boven de corporatiesector', zegt de Aedes-woordvoerder.

Zo is de woningmarkt als gevolg van de crisis vrijwel stilgevallen. Het aantal verkochte woningen daalde vorig jaar met 9 procent tot slechts 16.222. Het vermogen van corporaties zit veelal in stenen. De opbrengst uit de verkoop van huurwoningen is nodig om geld vrij te krijgen voor investeringen in onder meer duurzame en energiezuinige nieuwbouw en renovatieprojecten.

Tevens daalde het aantal gesloopte woningen met 16 procent tot 13.382. De gemiddelde wachttijd voor een corporatiewoning daalde in 2008 met 7 procent tot 2,8 jaar.

De woningcorporaties bezitten ruim 2,4 miljoen woningen. Daarvan bestaat 99 procent uit woningen die binnen de maximale huurgrens van de Wet op de Huurtoeslag vallen. De gemiddelde nettohuuropbrengst van een corporatiewoning bedroeg vorig jaar 405 euro per maand.
---