Ministerie van Defensie

Kamerbrief Onderzoek naar de werksfeer binnen de MIVD

15 december 2009

Ondertekenaar: minister van Defensie

Conform mijn toezegging in het algemeen overleg over de MIVD van 10 november jl. bied ik u het rapport `Onderzoek naar de werksfeer binnen de MIVD' aan, dat op mijn verzoek is opgesteld door de heer B.A. Lutken, oud-lid van de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De opdracht was om te onderzoeken of er binnen de (gehele) MIVD sprake is van een brede arbeidsonrust en een verziekte werksfeer.

In het rapport, waarvoor ik de heer Lutken erkentelijk ben, wordt geconstateerd dat er in brede zin geen sprake is van arbeidsonrust of een verziekte werksfeer.

Dit positieve gegeven neemt niet weg dat de heer Lutken een aantal aandachtspunten constateert. De leiding van de MIVD is zich bewust van de noodzaak de personeelszorg en de interne communicatie te versterken. De directeur MIVD zal, in overleg met de medezeggenschap, een plan van aanpak hiervoor opstellen. Over de voorbereiding van het plan van aanpak en de uitvoering daarvan zal hij periodiek de Secretaris-generaal informeren.

Naast haar andere taken vergaart de MIVD inlichtingen ten behoeve van Nederlandse militaire missies en van bondgenoten. Het is dan ook goed om te zien dat het rapport stelt dat de medewerkers een hoge intrinsieke motivatie hebben voor hun werkzaamheden, en zich buitengewoon inzetten voor hun taken. Zij verdienen daarvoor alle dank en waardering.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Verwijzingen

* Kamerbrief Onderzoek naar de werksfeer binnen de MIVD Zie het origineel


* Onderzoek naar de werksfeer binnen de MIVD * Beleidsnota | 15 december 2009 | 15 pagina's, 66 KB