Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 16 december 2009, Franeker Courant

Bekendmaking

De besluiten van de gemeenteraad van 3 december 2009 tot wijziging van de:

Verordening op de heffing en invordering van onroerende zaakbelastingen 2007
Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing 2001
Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2002 Verordening op de heffing en invordering van leges 2007

en de vaststelling van de:
Verordening op de heffing en invordering van de rioolheffing 2010

treden in werking vijf dagen na heden.

De besluiten liggen voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, Harlingerweg 18 te Franeker. Een ieder kan op verzoek -tegen betaling van leges- een afschrift krijgen van genoemde besluiten.

Bestemmingsplan "Franeker - Noord"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 5 november 2009 heeft besloten het bestemmingsplan "Franeker - Noord" -gewijzigd- vast te stellen.

Het bestemmingsplan "Franeker - Noord" geeft een planologisch-juridische regeling voor de gebieden: Professorenbuurt, Hamburgerrak en 't Want en wordt begrensd door:
- een groenstrook met daarachter de A31 aan de noordzijde;
- de Dongjumervaart aan de oostzijde;

- de Noordergracht aan de zuidzijde;

- de Hertog van Saxenlaan aan de westzijde.

Het bestemmingsplan heeft grotendeels een conserverend karakter. Er worden slechts enkele perceelsgerichte ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De vrijstellingen die zijn verleend voor de herstructurering van de Professorenbuurt worden vertaald in dit nieuwe bestemmingsplan. Ook de uitbreiding van Saxenoord is opgenomen in het bestemmingsplan. Het plan heeft als doel een adequate beheersregeling te treffen, die zowel beleidsmatig als systematisch is afgestemd op de meest recente inzichten.

De door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen betreffen:
- Het bouwvlak van verzorgingshuis Saxenoord aan de Prinses Beatrixstraat 1 in Franeker, komt niet geheel overeen met de gewenste uitbreiding. Aan de noordzijde van het pand is het bouwvlak iets aangepast.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 17 december 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

- belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

- een ieder tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Ontheffing Bestemmingsplan en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn om ontheffing te verlenen van het geldende bestemmingsplan en bouwvergunning te verlenen voor:


· het bouwen van een serre op het perceel plaatselijk bekend Vliet 110, 8801 VS te Franeker;
met toepassing van artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening.
Op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 46, lid 4 van de Woningwet ligt het ontwerpbesluit met de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 17 december 2009 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage.

De stukken liggen voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.
Tijdens de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbesluit kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijze omtrent het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken, kan zich gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan wenden tot de balie van de afdeling Bouwen en Milieu (tel. 0517 - 380449).

Bekendmaking "Toetsingscriteria Huisvesting Arbeidsmigranten"

Ingevolge artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht maken burgemeester en wethouders van Franekeradeel bekend dat zij bij besluit van 1 december 2009 hebben ingestemd met de "Toetsingscriteria Huisvesting Arbeidsmigranten"

De toetsingscriteria zijn ontstaan op basis van het discussiestuk Regiogemeenten Noordwest Friesland. In diverse overleggen heeft een ieder zijn/haar standpunten naar voren kunnen brengen en zijn door de regiogemeente Noordwest Friesland de Toetsingscriteria opgesteld.

Hierdoor kunnen de regiogemeenten Noordwest Friesland haar doel, het uitoefenen van een gezamenlijk uniform handhavingsbeleid op het gebied van huisvesting arbeidsmigranten gaan verwezenlijken.

De "Toetsingscriteria Huisvesting Arbeidsmigranten" ligt met ingang van 17 december 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu in het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 te Franeker. Tegen het besluit tot vaststelling van de Toetsingscriteria staat geen rechtsmiddel open.

Bekendmaking "Beleidsregel uitvoering Leegstandwet"

Ingevolge artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht maken burgemeester en wethouders van Franekeradeel bekend dat zij bij besluit van 1 december 2009 de "Beleidsregel uitvoering Leegstandwet" hebben vastgesteld.

Op basis van de Leegstandwet is het mogelijk om, in bepaalde gevallen, tijdelijke huurovereenkomsten af te sluiten, waarbij een aantal dwingendrechtelijke huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing zijn. In het kader van deze beleidsregel gaat het om de mogelijkheid, op grond van de Leegstandwet, een leegstaande woning met toestemming (vergunning) van Burgemeester en Wethouders tijdelijk te verhuren en daarvoor de kaders vast te leggen.

De "Beleidsregel uitvoering Leegstandwet" ligt met ingang van 17 december 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu in het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 te Franeker. Tegen het besluit tot vaststelling van de beleidsregel staat geen rechtsmiddel open.

Verwijderen Bootjes Spaarbankstraat, Noorderbolwerk en Noordergracht

In de plantsoenen aan de Spaarbankstraat en het Noorderbolwerk liggen bootjes. Ook ligt er een gezonken bootje in de Noordergracht. Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening is dit niet toegestaan.

Willen de eigenaren van deze bootjes deze voor 31 december 2009 verwijderen. Mogen de bootjes er na 31 december 2009 nog liggen dan zal de gemeente Franekeradeel de bootjes op kosten van de eigenaars uit de plantsoenen en de gracht verwijderen.

Geen zienswijzen monumenten- en ontheffingsprocedure

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat géén zienswijzen zijn binnengekomen inzake de navolgende monumenten- en ontheffingsprocedure:

met toepassing van artikel 11 Monumentenwet:

· het vernieuwen van het rieten achterdak met golfplaten op het perceel Frjentsjerterdyk 16, 8855 XC te Sexbierum;
· het veranderen van de gevels en de indeling op het perceel Zilverstraat 26 te Franeker;

met toepassing van artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening:
· het bouwen van een kap op de achteraanbouw op het perceel plaatselijk bekend Professor Schotanusstraat 8, 8801 EK te Franeker;
· het veranderen/vergroten van de woning op het perceel plaatselijk bekend Wommelserweg 40, 8804 NV te Tzum;

met toepassing van artikel 3.23 Wet ruimtelijke ordening:
· het toestaan van detailhandel op het perceel plaatselijk bekend Dijkstraat 59-61, 8801 LT te Franeker.

Wet Milieubeheer

Beschikking
Het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel maakt bekend dat zij vergunning in gevolge de Wet Milieubeheer hebben verleend aan:


· R. & S. Houtsma, Lidlumerwei 22, 8853 GN te Klooster-Lidlum. Het betreft een veranderingsvergunning voor de in 2004 gebouwde loods, een elektrische heftruck, machines voor het monteren en sorteren van pallets, het toepassen van een warmtebehandeling, een romneyloods en de opslag van Dureal-Adblue.

De Wet Milieubeheervergunning alsmede de daarop betrekking hebbende aanvragen met bijbehorende stukken liggen met ingang van 17 december 2009 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlin­ gerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8.30 tot 12.00 uur ter inzage en op woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Tot 28 januari 2010 staat beroep open bij de Afdeling Bestuurs­ rechtspraak van de Raad van State voor:


1. de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit;
2. degenen, die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking;

3. degenen, die bezwaren hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de beschikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;

4. belanghebbenden, die aantonen, dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest eerder zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking in te dienen.

De vergunning wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voordien beroep is ingesteld en een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Een beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, Kneuterdijk 22, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een beschikking wordt niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist.

Besluiten college b&w 08-12-2009

Milieuprogramma 2010.
Besluit:
Milieuprogramma 2010 ter vaststelling voorleggen aan de gemeenteraad.

Formaliseringsverklaring panden en verblijfsobjecten Wet BAG. Besluit:

1. Ingevolge artikel 45B van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen te verklaren dat de bij het bijgevoegde collegebesluit als bijlage toegevoegde kaarten met panden en verblijfsobjecten, voor zover deze in rood en groen zijn weergegeven, als feitelijk bestaand bekend zijn;

2. Deze verklaring als brondocument in te schrijven in het gebouwenregister BAG.

Afrekening 2008 Theater de Koornbeurs.
Besluit:

1. Neem het inhoudelijk verslag 2008 voor kennisgeving aan
2. Neem het financieel verslag 2008 voor kennisgeving aan
3. Stel de subsidie over 2008 vast op 383.062,00 euro.

Invoering Wet investering in jongeren (WIJ)
Besluit:

1. Neem de informatie van de Dienst SoZaWe Noardwest Fryslân over de invoering van de WIJ voor kennisgeving aan.

2. Breng de stukken onder de aandacht van de raadscommissie.

WWB - Langdurigheidstoeslag.
Besluit:

1. Neem kennis van het feit dat toepassing van de Langdurigheidstoeslag voor verschillende gemeenten tot verschillende uitkomsten leidt.

2. Stel vast dat er geen gemeenschappelijke uitvoeringsregeling is gerealiseerd.

3. Leg de raad de vraag voor of die de inhoud van het aangenomen amendement m.b.t. de Langdurigheidstoeslag wenst te heroverwegen.

Subsidie regulier onderhoud dorpshuizen en buurthuizen. Besluit:
De beleidsregels subsidiering regulier onderhoud dorpshuizen en buurthuizen Franekeradeel vast te stellen.

Garantiestelling SC. Franeker
Besluit:

1. Geef een garantieverklaring af, voor de duur van 2 jaar, voor de betaling van rente en aflossing voor een door de Rabobank te verstrekken geldlening van 20.000,00 euro aan Sportclub Franeker.
2. Breng dit besluit ter informatie onder de aandacht van de Raadscommissie.

Onderzoek Wadden Werelderfgoedcentra.
Besluit:

1. Stem in met de hoofdlijnen van dit advies over bezoekerscentra.
2. Besluit om op dit moment geen kwartiermaker aan te stellen.

Aanvullende overeenkomst over het gronddepot Kie. Besluit:
In te stemmen met de aanvullende overeenkomst over het gronddepot Kie.

Agenda vergadering Georganiseerd Overleg d.d. 21 december 2009. Besluit:
Instemmen met agenda plus bijbehorende stukken.

Vaststelling Archiefverordening 2010 en het Besluit Informatiebeheer 2010.
Besluit:

1. In te stemmen met de nieuwe Archiefverordening en het nieuwe Besluit Informatiebeheer gemeente Franekeradeel.
2. De gemeenteraad voor te stellen de Archiefverordening vast te stellen en deze mee te delen aan G.S.

3. De raad in kennis stellen van het nieuwe Besluit Informatiebeheer.

Project Achlum Oan'e Slachte.
Besluit:
Ken Dorpsbelang Achlum een subsidie van in totaal 34.750,00 euro toe uit het budget plattelânsprojekten en uit het Dorpsvisiefonds.

Franeker, 16 december 2009.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.