D66

dinsdag 15 december 2009

Kabinet heeft geen argumenten meer voor uitstel

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet de arbeidsmarkt alsnog flexibiliseert om langdurige werkloosheid te voorkomen. Ook wil de sociaal-liberaal dat het kabinet bezuinigingen niet langer uitstelt om de volgende generatie niet nog verder te belasten. Het CPB presenteert vandaag nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het economisch herstel groter is dan gedacht.

Werkloosheid voorkomen

Het CPB voorspelt dat 250.000 mensen hun baan zullen verliezen in de private sector in 2010. Pechtold: We moeten oppassen dat die mensen niet jarenlang gedwongen aan de kant staan. In flexibelere economieën zoals Denemarken stijgt de werkloosheid ook, maar daar nemen bedrijven eerder mensen aan. In Nederland hebben we met kostbare ontslagvergoedingen en een bureaucratisch stelsel een hek om de arbeidsmarkt gezet. Als je eenmaal ontslagen bent, zeker als oudere, kom je bijna niet meer aan het werk. Het kabinet moet de arbeidsmarkt openbreken, zodat werklozen niet gedwongen aan de kant blijven staan.

Volgende generatie

Het kabinet heeft de staatsschuld op laten lopen tot 345 miljard euro. Dat is 21.000 euro per Nederlander. Volgend jaar loopt de schuld verder op tot 370 miljard euro of 22.500 euro per persoon. Pechtold: De volgende generatie, die kleiner is dan die van de babyboomers, moet deze schuld van 22.500 euro per persoon aflossen. Nu het voorzichtig beter gaat moet het kabinet de staatsschuld niet onnodig laten oplopen en de volgende generatie de kosten van deze crisis laten dragen. Het kabinet heeft met deze cijfers geen argumenten voor uitstel meer en moet beslissingen nemen.