Jongeren willen schone en coole mobiliteit

15/12/2009 16:00

Essent N.V.

Deelnemers The Road to Copenhagen overhandigen manifest aan minister Cramer

Kopenhagen - Een manifest met 12 concrete aanbevelingen om ervoor te zorgen dat mobiliteit schoon, betaalbaar en cool wordt. Dat overhandigden de deelnemers van the Road to Copenhagen vandaag in Kopenhagen aan minister Cramer van Milieu. Het manifest is opgesteld tijdens de elektrische-scootertrip die zo'n 300 Deense, Duitse en Nederlandse jongeren de afgelopen 2 weken ondernamen. De reis voerde in verschillende etappes van Den Bosch (Nederland) via Duitsland naar Kopenhagen, waar op dit moment de VN-klimaatconferentie COP15 plaatsvindt.

In het manifest roepen de jongeren de onderhandelaars in Kopenhagen onder andere op om duurzame mobiliteit onderdeel uit te laten maken van schoolvakken en om autorijlessen aan te bieden in elektrische auto's. Ook stellen ze dat duurzame mobiliteit gestimuleerd kan worden met passende belastingmaatregelen, coole voertuigen en uniforme oplaadsystemen.

'Aan de ene kant heeft the Road to Copenhagen me duidelijk gemaakt hoe groot de noodzaak voor verandering is en tegelijkertijd heeft deze trip me inspiratie gegeven om voor die verandering te zorgen', aldus Peter Hardy, een van de deelnemers en opstellers van het manifest.

Anne Schoemaker, een van de deelneemsters: 'De afgelopen twee weken lijken aan de ene kant twee jaar, maar aan de andere kant twee dagen te hebben geduurd. Als ik me bedenk dat we nu in Kopenhagen zijn, lijkt het alsof we gisteren nog in Den Bosch stonden. Als ik me nu bedenk hoe vaak ik het koud heb gehad, hoeveel ik heb geleerd en hoeveel geweldige mensen ik heb leren kennen, dan lijkt het twee jaar. Hoe lang het ook duurde, het was geweldig!'

Alhoewel aan de 'roadtrip' in Kopenhagen een einde is gekomen, betekent dit niet het einde van the Road to Copenhagen. Want, zoals de deelnemers in het manifest stellen: ' It's not about how we got to Copenhagen, but where we will go from there.' Het complete manifest is na te lezen op: www.theroadtocopenhagen.com.

Over the Road to Copenhagen

The Road to Copenhagen was een reis per elektrische scooter die in 3 etappes van 5 dagen werd afgelegd tussen Den Bosch en Kopenhagen. De deelnemers, ongeveer 100 per etappe, volgden lezingen en workshops van onder anderen wetenschappers, politici, energie-experts en specialisten uit de automotive sector. Ook bezochten ze innovatieve projecten en discussieerden over klimaatdoelstellingen, een duurzamere wereld en over praktische oplossingen die ons leven aangenamer en duurzamer maken. Met de 'on the road' opgedane kennis en ervaring werkten ze aan hun manifest dat ze vandaag aan minister Cramer overhandigden.

The Road To Copenhagen is een initatief van energiebedrijf Essent en wordt ondersteund door:

Alfen, BKB, Boers & Co Fijnmetaal groep bv, Breeman Automotive Groep, Buys Business Events,

CBR, Dong, Enexis, Epyon, Fabrique, gemeente Amsterdam, gemeente Den Bosch, gemeente

Leeuwarden, gemeente Delft, Kema, Klimaat voor ruimte, Loesje, Mister Green, OV- Fiets, PGGM, Pro-Rail, provincie Noord Brabant, Rabobank, RWE, TU Delft, UMCG Ambulancezorg, Valence, XERO Technology.





http://www.theroadtocopenhagen.com