Einde e-mailactie AzG: patentenpool aidsmedicijnen gaat van start

15/12/2009 14:56

Artsen Zonder Grenzen

Wereldwijd 295.614 e-mails verstuurd, waarvan 5.565 vanuit Nederland

Amsterdam,15 december 2009 - De patentenpool voor aidsmedicijnen gaat van start. Dit is goed nieuws voor miljoenen aidspatiënten wereldwijd. Want hierdoor wordt het mogelijk nieuwe, betere en goedkopere aidsmedicijnen te ontwikkelen die ook bereikbaar zijn voor aidspatiënten in arme landen. De patentenpool, een initiatief van UNITAID, heeft alleen een kans van slagen als de medicijnfabrikanten meedoen. En daarom vroeg Artsen zonder Grenzen het publiek een e-mail te sturen naar 9 van de grootste medicijnfabrikanten om hen over te halen mee te werken aan de patentenpool. Er zijn 5.565 e-mails verstuurd vanuit Nederland, en wereldwijd 295.614. Mede dankzij de Artsen zonder Grenzen e-mailactie zijn bijna alle aangeschreven fabrikanten in gesprek gegaan met UNITAID. Internationale organisatie UNITAID heeft bekendgemaakt formeel te starten met de financiering en opzet van de patentenpool.

'Doordat geneesmiddelenfabrikanten hun patenten met de pool delen, worden andere fabrikanten in staat gesteld deze patenten te gebruiken om generieke, goedkopere medicijnen te produceren of nieuwe combinatiemedicijnen te ontwikkelen,' zegt Tido van Schoen-Angerer, arts en directeur van de internationale medicijnencampagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen hoopt dat de medicijnfabrikanten die positief op de e-mailactie reageerden snel over zullen gaan tot formele licentieovereenkomsten, want voor miljoenen aidspatiënten dringt de tijd: van de 10 miljoen mensen in arme landen die aidsremmers nodig hebben, krijgen 6 miljoen die niet. Elk uur overlijden er wereldwijd 228 mensen aan aids.

De Artsen zonder Grenzen e-mailactie startte op 27 november en werd 14 december beëindigd. In 17 dagen werden er 5.565 e-mails verstuurd vanuit Nederland. De actie werd niet alleen in Nederland gevoerd, maar ook in meer dan 15 andere landen wereldwijd. In totaal werden er 295.614 e-mails verstuurd naar fabrikanten van cruciale aidsmedicijnen. In respons tot deze lawine aan e-mails hebben bijna alle aangeschreven fabrikanten contact met Artsen zonder Grenzen opgenomen en laten weten dat zij positief staan tegenover het initiatief van de patentenpool, en dat zij met UNITAID in gesprek zijn gegaan.

De patentenpool is een initiatief van internationale organisatie UNITAID, en zal gelden voor aidsmedicijnen die beschikbaar zullen zijn in ontwikkelingslanden. Hierdoor kunnen goedkopere versies van nieuwe medicijnen sneller beschikbaar komen; sneller dan de 20 jaar waarin een patent doorgaans loopt. Ook kan de patentenpool de weg vrijmaken voor innovaties zoals nieuwe aidsmedicijnen voor kinderen en combinatiepillen, die de kans op een geslaagde behandeling aanzienlijk vergroten.

Artsen zonder Grenzen verleent sinds 1990 medische hulp aan hiv-positieve mensen, in 2000, toen aidsmedicijnen goedkoper begonnen te worden, begon Artsen zonder Grenzen met de eerste aidsremmende behandelingen. Wereldwijd krijgen 140.000 aidspatiënten, volwassenen én kinderen, een aidsremmende behandeling van Artsen zonder Grenzen. Meer informatie over de

e-mailactie en hiv/aidsprojecten van Artsen zonder Grenzen via: www.artsenzondergrenzen.nl/aids





http://www.artsenzondergrenzen.nl/aids